Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utrpenie covidových pacientov zažila na vlastnej koži: Vojačka Denisa opísala svoju službu v nemocnici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

PRAHA – Dvadsaťpäťročná vojačka Denisa F. sa niekoľko týždňov starala o covidových pacientov v pražskej vojenskej nemocnici. Na tie dni nikdy nezabudne, pretože pre ňu bolo ťažké sledovať utrpenie pacientov s vážnym priebehom koronavírusu.

Desiatnička Denisa F. (25) z protilietadlového raketového pluku zo Strakoníc sa niekoľko týždňov starala o pacientov pozitívnych na covid-19. Pôsobila v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe, informoval server Novinky.cz. „Bolo to ku koncu minulého roka, väčšina pacientov ani netušila, že sú vianočné sviatky. Keď som jednej pacientke povedala, že je 25. december, rozplakala sa. Pomohla som jej vytočiť telefónne číslo, aby mohla byť so svojou rodinou aspoň takto v kontakte,“ opísala ťažké chvíle Denisa. „Nemohla som im nijako pomôcť, uľaviť,“ dodala.

Česko spustilo veľké očkovanie seniorov: Systém totálne kolaboval, vakcíny už došli

Dievčina spolu s ďalšími vojakmi vypomáhala v pražskej nemocnici s rozvážaním a podávaním stravy, tiež asistovala pri hygiene a polohovaní pacientov. „Sanitári mi ukázali triky, ako si nezničiť chrbát pri manipulácii s pacientmi. Napriek tomu ma bolel chrbát po každej zmene. Navyše som sa pri práci na oddelení skutočne dosť nabehala. Teraz viem, akú ťažkú prácu majú zdravotníci v nemocniciach,“ uviedla vojačka.  

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Denisa však na oddelení zažila aj radostné chvíle. „Spomínam si na jedného pacienta, ktorý vyzeral, keď sa mi končila služba, že sa nedožije rána. Keď som prišla na ďalšiu zmenu, díval sa na televíziu, rozprával sa so mnou a za pár dní bol prepustený domov.“

Pre mladú vojačku vola výpomoc v nemocnici obrovskou životnou skúsenosťou. „Je potrebné radovať sa zo života, plniť si sny a netrápiť sa malichernosťami. Veľmi si vážim prácu zdravotníkov, robia všetko, čo je v ich silách,“ uzavrela Denisa.  

Viac o téme: ČeskoNemocnicaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu