Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prvá krajina, ktorá prekoná pandémiu? Izrael zaočkoval voči KORONAVÍRUSU už dva milióny ľudí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP/Gil Eliyahu)

JERUZALEM - Izrael zaočkoval prvou dávkou vakcíny proti chorobe COVID-19 už viac ako dva milióny svojich obyvateľov. Židovský štát "bude prvou krajinou, ktorá prekoná pandemickú krízu," uviedol vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého cituje agentúra AFP.

Začiatkom januára vyhlásil predstaviteľ izraelského ministerstva zdravotníctva Hezi Lévi, že do konca mesiaca Izrael zaočkuje dva milióny ľudí oboma dávkami vakcíny. Doteraz však obe dávky dostalo len 150.000 osôb, píše AFP. Netanjahu, ktorý čelí ďalšiemu predvolebnému boju, ako aj súdnemu procesu pre obvinenie z korupcie, sa snaží zdôrazniť svoju rolu pri organizácii očkovacieho programu v krajine, komentuje AFP.

Vakcinačná kampaň v Izraeli odštartovala 19. decembra, medzi prvými zo zaočkovaných bol práve Benjamin Netanjahu. Očkuje sa vakcínou od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech. Potrebné je aplikovať dve dávky vakcíny v rozstupe troch týždňov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Netanjahu nedávno vyhlásil, že Izrael očkuje svojich občanov celosvetovo najrýchlejšie. Podľa AFP v krajine však zároveň prudko rastie počet ľudí nakazených novým koronavírusom - úrady denne evidujú približne 9000 nových prípadov. Viaceré humanitárne organizácie izraelskú vládu kritizujú, že neočkuje obyvateľov palestínskych území (Predjordánsko a pásmo Gazy) okupovaných Izraelom od roku 1967.

Organizácia za oslobodenie Palestíny v pondelok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby na Izrael vyvinulo tlak a zaistilo, že židovský štát poskytne vakcínu každému Palestínčanovi žijúcemu na okupovaných územiach. Päť izraelských ľudskoprávnych organizácií zároveň predložilo najvyššiemu súdu petíciu, ktorá žiada, aby vláda zaočkovala Palestínčanov, ktorí sú vo väzbe v Izraeli.

Počet infikovaných je už štvrtý deň za sebou vyšší než 9000

Nárast počtu nových infekcií koronavírusu je v Izraeli stále vysoký, v priebehu 24 hodín bolo zaznamenaných ďalších 9172 prípadov, uviedla v piatok agentúra DPA s odvolaním sa údaje ministerstva zdravotníctva.

Je to už štvrtý deň za sebou, čo počty nakazených presiahli hranicu 9000 - zatiaľ sa tak stalo päťkrát. Rekord v počte nových infekcií 9710 bol zaznamenaný v pondelok. Na porovnanie - v Nemecku, ktorého počet obyvateľov je v porovnaní s Izraelom deväťnásobný, bolo za posledných 24 hodín zaznamenaných 22.368 nových prípadov.

Prvá krajina, ktorá prekoná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Izrael sa nachádza uprostred tretej vlny koronavírusovej infekcie. Už týždeň je v platnosti dvojtýždňový lockdown s takými opatreniami, ako je obmedzenie slobody a pohybu. Ľudia sa môžu zo svojich domovov vzdialiť len jeden kilometer. Koordinátor izraelskej vlády pre pandémiu Nachman Aš už oznámil predĺženie lockdownu o ďalší týždeň.

Odborníci očakávajú, že výsledky vakcinačnej kampane, ktorá sa začala takmer pred mesiacom, sa čoskoro prejavia. Zatiaľ dostalo prvú dávku vakcíny o niečo viac ako dva milióny obyvateľov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaIzraelBenjamin NetanjahuKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu