Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Kevin našiel na dvore vyčerpaného holuba: Po tom, čo zistil, chcú úrady vtáka usmrtiť

Holub sa nechce nechať chytiť. Zobraziť galériu (4)
Holub sa nechce nechať chytiť. (Zdroj: SITA/Channel 9 via AP)

CANBERRA - Závodný holub zrejme zo Spojených štátov prežil neuveriteľnú, 13-tisíc kilometrov dlhú cestu cez Tichý oceán a usadil sa v Austrálii. Úrady izolovaného kontinentu však vtáka považujú za rizikového kvôli chorobám a plánujú ho usmrtiť.

VIDEO Kamaráti zašli na rybačku: Keď zbadali, čo je v kríkoch, neverili vlastným očiam

Vyčerpaného holuba objavil na svojom dvore Kevin Celli-Bird z Melbourne 26. decembra. Keď muž zistil, že má holub na nohe modrý krúžok, začal pátrať po majiteľovi, ktorým by mal byť muž z Montgomery v americkej Alabame. Informovala agentúra AP.

FOTO Kevin našiel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kevin Celli-Bird via AP)

Vták sa podľa nálezcu 29. októbra stratil pri závode v západoamerickom štáte Oregon. Majiteľov sa Celli-Bird zatiaľ neúspešne pokúsil kontaktovať.

FOTO Kevin našiel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kevin Celli-Bird via AP)

Aj keď odborníci holuba, ktorého Celli-Bird pomenoval Joe po zvolenom americkom prezidentovi, podozrievajú, že časť cesty cez oceán absolvoval na nákladnej lodi, domnelý výkon prilákal v Austrálii pozornosť médií i verejnosti. Zároveň však na nelegálneho vtáčieho prisťahovalca upozornil aj notoricky prísne úrady.

FOTO Kevin našiel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Channel 9 via AP)

"Povedali, že ak je z Ameriky, tak majú obavy z vtáčích chorôb," opísal Celli-Bird rozhovor s úradníkmi. Tí teraz zvažujú, že najmú profesionálneho lovca, ktorý by možného prenášača chorôb odchytil. Odkedy sa holub po náročnej ceste zotavil, je totiž takmer nemožné ho chytiť.

Doteraz najdlhší zaznamenaný holubí let pravdepodobne v roku 1931 podnikol vták, ktorý vyrazil zo severofrancúzskeho Arrasu a za 24 dní dorazil do vietnamskej metropoly. Prekonal pri tom vzdialenosť 11 600 kilometrov, uvádza s odkazom na webovú stránku pigeonpedia.com AP.

Viac o téme: HolubAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu