Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smrť mladíka v policajnej väzbe vyprovokovala v Bruseli protest: Zatkli na ňom vyše 100 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRUSEL - Vyše 100 osôb zatkli v belgickej metropole Brusel po zrážkach protestujúcich s políciou, ku ktorým došlo v stredu, keď ľudia demonštrovali proti víkendovej smrti muža v policajnej väzbe. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Belgičan zomrel v sobotu 9. januára po tom, čo ho policajti zatkli za účasť na zhromaždení v severnej štvrti Bruselu, ktoré údajne porušovalo nariadenia proti koronavírusu. Belgické pravidlá umožňujú zhromažďovanie maximálne štyroch ľudí. Zrážky medzi protestujúcimi a policajtmi vypukli v stredu popoludní, pričom ľudia hádzali kamene a polícia použila na rozohnanie davu vodné delo.

Protesty sa vyostrili večer, keď údajne krátko horela policajná stanica, ľudia rozbíjali okná a zničených bolo aj šesť policajných áut, uviedli miestne médiá. Objavili sa tiež správy, že v jednej chvíli nakrátko uviazlo v protestoch aj auto kráľa Filipa.

"Za žiadnych okolností nemôžeme tolerovať to, čo sa dnes stalo v bruselskom obvode Schaerbeek. Vyšetrovanie prebieha na plné obrátky. Zatknutých bolo vyše 100 ľudí. Výtržníci nebudú chodiť po slobode," napísal v stredu neskoro večer na Twitteri belgický minister spravodlivosti Vincent van Quickenborne.

Muž ušiel v sobotu z miesta, keď ho kontrolovala polícia, ale po policajnom prenasledovaní ho zatkla. Pri príchode na policajný komisariát stratil vedomie a krátko nato v nemocnici zomrel. Podľa správ médií 23-ročný muž zomrel na zlyhanie srdca.

Viac o téme: ProtestSmrťZatýkaniePolícia BruselBelgickoPolicajná väzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu