Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Kuba zatvára školy, bary a reštaurácie: Nákaza v krajine znova silnie

Koronavírus na Kube
Koronavírus na Kube (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramon Espinosa)

HAVANA - Kuba od štvrtka zatvára školy, bary a reštaurácie a zastaví aj všetku nočnú verejnú dopravu. Dôvodom je prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom, oznámila vláda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Nové opatrenia prichádzajú po tom, čo zdravotnícke úrady hlásili v stredu 550 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. Ostrovná krajina zaznamenala celkovo vyše 16.000 infikovaných a 158 úmrtí na ochorenie COVID-19. Podľa prísnejších opatrení si môžu ľudia z reštaurácií iba vziať jedlo domov alebo dať si ho doručiť donáškovou službou. Všetka verejná doprava sa zastaví vždy o 21.00 h.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Každý, kto nebude dodržiavať pravidlá, dostane "ťažké pokuty", napísali štátne noviny Tribuna de la Habana. Ministerka školstva Ena Elsa Velázquezová na Twitteri zároveň uviedla, že vyučovacie hodiny budú od nasledujúceho týždňa vysielané v televízii. Z opatrení bol vyškrtnutý celkový zákaz verejnej dopravy, ako aj obmedzenia pohybu vozidiel a ľudí od 21.00 h do 05.00 h, hoci najprv ich štátne médiá ohlasovali.

Školy v kubánskom hlavnom meste Havana boli vlani zatvorené od polovice marca do októbra, pričom vo zvyšku krajiny ich znovu otvorili v septembri, keď sa zdalo, že sa epidémia koronavírusu spomaľuje. Krajina s 11,2 milióna obyvateľov začala znovu otvárať ekonomiku a približne v rovnakom čase aj svoje hranice, ale po vianočných sviatkoch zaznamenáva rekordné čísla nakazených.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKubaHavanaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu