Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kuba odsúdila plán USA: Tie ju chcú zaradiť na zoznam štátov podporujúcich terorizmus

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

HAVANA - Kuba odsúdila zámer Spojených štátov opätovne ju zaradiť na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, o ktorom v pondelok informoval americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Jeho kubánsky rezortný partner Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla v piatok na Twitteri napísal, že ide o "politický motivovaný krok". "Každý donucovací prostriedok, ktorý (USA) využívajú, je namierený na spomalenie kubánskej ekonomiky a znemožnenie vzťahov medzi našimi krajinami založených na vzájomnom rešpekte," uviedol Parrilla.

Dosluhujúca administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa pokúša na poslednú chvíľu zmariť prípadné snahy novozvoleného prezidenta Joea Bidena o zmiernenie diplomatického napätia medzi USA a Kubou, napísala ešte v  pondelok agentúra AFP. Inaugurácia nového demokratického prezidenta sa uskutoční 20. januára.

Na tzv. čiernej listine USA sa v súčasnosti nachádzajú už len Irán, Sýria a Severná Kórea. Kuba bola na zozname od roku 1982 do roku 2015, keď ju odtiaľ vyradil vtedajší prezident Barack Obama. Počas jeho vlády došlo k obnoveniu kubánsko-amerických diplomatických vzťahov, obe krajiny si dokonca vzájomne otvorili veľvyslanectvá.

USA uvalili sankcie na kubánsky rezort vnútra

Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na kubánske ministerstvo vnútra a na jeho šéfa, generála Lázara Alberta Álvareza Casasa. Ministerstvo financií USA tento krok zdôvodnilo závažným porušovaním ľudských práv zo strany kubánskeho režimu, informovala agentúra AFP. Uvalenie sankcií administratívou dosluhujúceho republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa prichádza len päť dní pred inauguráciou nového demokratického šéfa Bieleho domu Joea Bidena, pripomína AFP.

Na základe nových sankcií budú mať kubánsky rezort vnútra a minister Álvarez Casas zablokovaný prístup do finančného systému USA. Spojené štáty navyše zmrazia akékoľvek prípadné ich aktíva, ktoré by sa nachádzali v americkej jurisdikcií. Podľa dosluhujúceho ministra financií USA Stevena Mnuchina sa kubánsky režim dlhodobo dopúšťa porušovania ľudských práv a situáciu v tejto oblasti tam označil za veľmi nepriaznivú. Konkrétne spomenul špeciálne útvary kubánskeho ministerstva vnútra, ktoré monitorujú politické aktivity a zatýkajú odporcov režimu.  

Vo svojom vyhlásení Mnuchin spomína prípad zatknutia disidenta Josého Daniela Ferrera z roku 2019, ktorý bol následne vystavený mučeniu a krutému zaobchádzaniu vo väznici kubánskeho ministerstva vnútra. Podľa AFP sa dosluhujúca Trumpova administratíva pokúša na poslednú chvíľu zmariť očakávané snahy Bidena o zmiernenie diplomatického napätia medzi Washingtonom a Havanou.  

Americké ministerstvo zahraničných vecí okrem toho už v pondelok informovalo, že opätovne zaradí Kubu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, na ktorom boli aktuálne už len Irán, Sýria a Severná Kórea. Havana tento krok odsúdila ako účelový a politicky motivovaný.

Viac o téme: TerorizmusZoznamKubaHavanaSpojené štátyMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu