Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Británia kritizovala Čínu a zaviedla nové pravidlá pre dovoz z ujgurskej oblasti

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Británia obvinila v utorok Čínu z porušovania ľudských práv ujgurskej menšiny a zaviedla obmedzenia pre dovoz tovaru, pri ktorom existuje podozrenie, že bol výsledkom nútenej práce. Peking následne odkázal Londýnu, aby nezasahoval do vnútorných záležitostí krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba porušuje Čína ľudské práva tzv. v priemyselnom meradle a Británia má "morálnu povinnosť na to reagovať""Tento skutočne hrozný barbarizmus, o ktorom sme dúfali, že patrí do iného storočia, v súčasnosti vykonáva jeden z popredných členov medzinárodného spoločenstva," uviedol Raab na zasadnutí britského parlamentu.

Britské firmy musia pri dovoze tovaru z ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang vykonávať dôkladné overenie zásielok a ukončiť spoluprácu s dodávateľmi, ak existujú dôkazy, že porušujú ľudské práva. Spojené kráľovstvo chce zároveň zakázať vývoz tovaru, ktorý by v Sin-ťiang mohol byť použitý pri porušovaní týchto práv. Britským firmám za neuposlúchnutie nových smerníc hrozí pokuta. Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün následne v utorok kritizoval Britániu a odkázal jej, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Číny. Tvrdenia, ktoré odzneli v britskom parlamente, Čang Ťün označil za ničím nepodložený "politický útok".

Ujguri sú približne 12-miliónové turkotatárske etnikum prevažne moslimského vierovyznania. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu a terorizmu. Ľudskoprávne skupiny, akademici a novinári odhalili v ostatnom roku rozsiahle potláčanie ľudských práv ujgurských a kazašských moslimov v čínskom regióne Sin-ťiang - vrátane hromadných internácií, sterilizácií, nútených prác, obmedzení pohybu a potláčania ich vierovyznania. Približne jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín je zadržiavaných v internačných táboroch. Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.

Viac o téme: DovozPravidláČínaBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu