Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Náboženská obec odsúdila demonštrantov v Prahe za nosenie Dávidovej hviezdy

Protest v Prahe
Protest v Prahe (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Ako nevkusný a vypočítavý cynizmus odsúdila Česká biskupská konferencia a Federácia židovských obcí v ČR zneužitie symbolu holokaustu. Dávidovu hviezdu si totiž v Prahe počas piatkovej demonštrácie proti epidemiologickým opatreniam a očkovaniu priplo na hruď niekoľko protestujúcich. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál TV Nova.

Účastníci piatkovej demonštrácie použili žltú židovskú hviezdu s nápisom "Neočkovaný" ako svoje poznávacie znamenie. "S veľkým znepokojením sme zaznamenali zneužitie symbolu žltej židovskej hviezdy zo strany odporcov očkovania proti ochoreniu COVID-19. Žltá hviezda sa stala symbolom útlaku, utrpenia a smrti miliónov obetí nacistického teroru," uviedli v stanovisku vedúci predstavitelia Českej biskupskej konferencie, Ekumenickej rady cirkví v ČR i Federácie židovských obcí.

Tí teraz žiadajú verejné ospravedlnenie. Podľa nich sa totiž jedná o zneužitie spomínaného symbolu. "Pokiaľ si niekto tento symbol privlastňuje a jeho použitím sa chce stavať na úroveň šiestich miliónov zavraždených v koncentračných táboroch, nemožno v tom vidieť nič iné ako nevkusný cynizmus, ktorý prekračuje všetky mysliteľné hranice," uviedli. Pre účasť na demonštrácii odvolala samospráva Liberca tamojšiu ombudsmanku pre seniorov Lenku Tarabovú, ktorá pracovala v komunitnom stredisku Kontakt.

Účastníci piatkových protestov v Prahe tiež vyjadrili podporu odchádzajúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a niektorí zapaľovali sviečky za zosnulého bývalého slovenského policajného prezidenta Milana Lučanského.

Viac o téme: ČeskoProtestyOdsúdenieDemonštrantiNáboženská obec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu