Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký prešľap poľských historikov: Za mylné informácie o holokauste sa musia ospravedlniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, file)

VARŠAVA - Okresný súd vo Varšave v utorok rozhodol, že dvaja prominentní poľskí historici sa musia ospravedlniť žene, ktorej zosnulého strýka vo svojej práci skúmajúcej správanie Poliakov počas druhej svetovej vojny obvinili z kolaborácie s nacistami. Informovala o tom agentúra AP.

Práca Barbary Engelkingovej z Poľského centra pre výskum holokaustu vo Varšave a profesora dejín na univerzite v kanadskej Ottawe Jana Grabowského podľa právnikov 81-ročnej Filomeny Leszczynskej naznačuje, že jej strýko počas druhej svetovej vojny pomáhal zabíjať židov.

Historici sa musia Leszczynskej písomne ospravedlniť za "poskytnutie nepresných informácií" o tom, že jej zosnulý strýko Edward Malinowski počas vojny okradol židovskú ženu a v roku 1943 sa spolupodieľal na zabití židov ukrývajúcich sa v lese neďaleko dediny Malinowo. Sudkyňa upozornila na nezrovnalosti vo svedectvách, podaných v rôznom čase židovkou, ktorej výpovede tvorili základ pre popis Malinowského činov. Historici tak podľa žalobcov poškodili dobrú povesť Leszczynskej a jej rodiny.

Súd však zamietol požiadavku Leszczynskej na odškodnenie vo výške 100.000 zlotých (22.000 eur). Jeho verdikt nie je právoplatný a je možné sa proti nemu odvolať. Proces sa týkal dvojzväzkovej 1600-stranovej publikácie v poľštine v s názvom "Noc bez konca: Osud židov vo vybraných okresoch okupovaného Poľska", ktorej spoluautormi sú Grabowski a Engelkingová. O niekoľko mesiacov sa očakáva vydanie skrátenej anglickej verzie tejto knihy.

Tento proces je prvou veľkou skúškou zákona prijatého v roku 2018, podľa ktorého je nezákonné obviniť poľský národ zo zločinov spáchaných nacistickým Nemeckom. Predmetný zákon spôsobil vážne diplomatické spory s Izraelom. Od roku 2015, keď sa nacionalistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) dostala k moci, sa snaží skôr poukazovať na hrdinstvo Poliakov a ich utrpenie počas vojny, poznamenáva AP. Kritici však zdôrazňujú, že vláda opomína skutočnosť, že niektorí Poliaci sa tiež podieľali na masovom vyvražďovaní židov.

Podľa spomínanej dvojice historikov ide o pokus ich osobne zdiskreditovať a o snahu odradiť i ďalších odborníkov, aby sa venovali skúmaniu a hľadaniu pravdy o vyhladzovaní židov v Poľsku. Ako pripomína agentúra AP, výsledok tohto prípadu zrejme predurčí osud nezávislého výskumu holokaustu za vlády konzervatívnej PiS.

Viac o téme: HolokaustHistoriciPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu