Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Snemovňa schválila podanie ústavnej žaloby na Trumpa: Ten medzitým vyzval na národnú jednotu

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (12)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber)

WASHINGTON - Členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA v stredu schválili podanie ústavnej žaloby (impeachmentu) na dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát. Informovala o tom televízia CNN.

Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 217 hlasov kongresmanov. Pri hlasovaní, ktoré sa konalo v stredu popoludní miestneho času, podporilo takýto krok 232 členov Snemovne, v ktorej majú väčšinu demokrati. Ústavnú žalobu podporilo aj desať republikánov. Proti bolo 197 kongresmanov, piati nehlasovali.

Trump vyhlásil kvôli inaugurácii núdzový stav, silnejú obavy z ďalšieho násilia

Súčasný šéf Bieleho domu sa tak stal prvým prezidentom v dejinách USA, voči ktorému bola druhýkrát vznesená ústavná žaloba. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde majú väčšinu republikáni. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell v stredu naznačil, že sa ešte nerozhodol, ako zahlasuje vo veci impeachmentu prezidenta. Ako napísala agentúra AFP, nevylúčil tým, že ústavnú žalobu voči odchádzajúcemu šéfovi Bieleho domu podporí.

Snemovňa reprezentantov schválila podanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Susan Walsh)

Stanica CNN predtým informovala, že McConnell určite neschváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu. To znamená, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Joea Bidena. Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách.

Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Pelosiová podpísala ústavnú žalobu na Trumpa

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v stredu podpísala ústavnú žalobu (impeachment) na dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Stalo sa tak krátko po tom, čo Snemovňa podanie obžaloby schválila. Informovala o tom agentúra AFP.

Snemovňa reprezentantov schválila podanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Susan Walsh)

Pelosiová krátko pred podpisom textu obžaloby uviedla, že "Snemovňa dnes ukázala, že nikto nie je nad zákonom, dokonca ani prezident USA". Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, v stredu schválila podanie ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.

Pri hlasovaní podporilo takýto krok 232 členov Snemovne vrátane desiatich kongresmanov z Republikánskej strany. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde majú miernu prevahu republikáni.

Neexistuje šanca na spravodlivý proces

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell v stredu naznačil, že sa ešte nerozhodol, ako zahlasuje vo veci impeachmentu prezidenta. Ako napísala agentúra AFP, nevylúčil tým, že ústavnú žalobu voči odchádzajúcemu šéfovi Bieleho domu podporí.

Snemovňa reprezentantov schválila podanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Susan Walsh)

McConnell po hlasovaní v Snemovni uviedol, že neexistuje reálna "šanca", že by v druhej komore Kongresu prebehol "spravodlivý a vážny" proces s Trumpom na základe impeachmentu ešte pred jeho odchodom z funkcie. Ak McConnell neschváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu, jeho členovia sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Joea Bidena.

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

Snemovňa reprezentantov schválila podanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Susan Walsh)

Trump vyzval na národnú jednotu, impeachment ignoroval

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v krátkom videu vyzval Američanov, aby boli "jednotní" a vyhli sa násiliu. Ide o prvé video, ktoré Trump zverejnil po tom, čo členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA v stredu popoludní miestneho času schválili návrh na ústavnú žalobu (impeachmentu) voči jeho osobe za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. Informovali o tom v noci na štvrtok agentúry AFP a AP.

Trump: Impeachment voči mne je absurdný, vyvoláva obrovský hnev v krajine

"Jednoznačne odsudzujem násilie, ktorého sme minulý týždeň boli svedkami... Násilie a vandalizmus u nás nemajú absolútne žiadne miesto, ani v našom hnutí. Davové násilie ide proti všetkému, v čo verím, a proti všetkému, za čím stojí naše hnutie," povedal Trump vo svojom videopríspevku. Vyzval "všetkých Američanov", aby sa upokojili a boli jednotní. Dodal, že tí, ktorí sa minulý týždeň zapojili do útokov, budú postavení pred súd. O impeachmente sa nezmienil.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Biden vyzval Senát, aby sa zameral na priority

Novozvolený americký prezident Joe Biden v stredu vyzval Senát, aby sa zameral na priority v rámci svojej agendy, aj keď sa zaoberá ústavnou žalobou (impeachmentom) prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Biden vo svojom vyhlásení nezaujal stanovisko k tomu, či by mal Senát uznať Trumpa za vinného po tom, čo Snemovňa reprezentantov Kongresu USA, v ktorej majú väčšinu demokrati, v stredu schválila podanie ústavnej žaloby na dosluhujúceho prezidenta za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.  

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Biden uviedol, že v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, ktorá vážne zasiahla americkú ekonomiku, potrebuje, aby Senát urýchlene potvrdil jeho nominantov, aby nový vládny kabinet mohol začať pracovať po jeho nástupe do funkcie. Inaugurácia Bidena sa uskutoční 20. januára. "Dúfam, že lídri Senátu nájdu spôsob, ako sa zaoberať ústavnými povinnosťami v oblasti impeachmentu a zároveň aj ďalšími naliehavými záležitosťami tejto krajiny," uviedol Biden.

Hlasovanie o impeachmente rozdelilo republikánov

Republikánsky kongresman Dan Newhouse, ktorý v stredu ako jeden z desiatich hlasoval za impeachment Donalda Trumpa, označil prezidentovo konanie za "neospravedlniteľné". Ďalší republikánski kongresmani dosluhujúceho prezidenta podporili. Informovali o tom vo štvrtok denník The New York Times a stanica CNN.

"Konanie prezidenta Trumpa je neospravedlniteľné," povedal Newhouse, zastupujúci štát Washington, vo svojom prejave v Snemovni reprezentantov. Pripomenul, že Trump v prezidentskej prísahe sľúbil, že bude chrániť ústavu pred všetkými nepriateľmi znútra i zvonka. "Minulý týždeň bola domáca hrozba pred dverami Kapitolu a prezident neurobil nič, aby ju zastavil," povedal Newhouse. "Preto s ťažkým srdcom a jasným rozhodnutím budem hlasovať za tento text ústavnej obžaloby," povedal. Takisto uviedol, že on a ďalší členovia Snemovne nesú v súvislosti s minulotýždňovými nepokojmi zodpovednosť.

Republikánsky kongresman Tom McClintock zo štátu Kalifornia, naopak, prezidenta Trumpa obhajoval. "Ak by sme schválili ústavnú žalobu voči každému politikovi, ktorý pred skupinou svojich priaznivcov vystúpil s ohnivým prejavom, tento Kapitol by bol prázdny," povedal. Podľa republikána Jeffa Van Drewa, ktorý zastupuje štát New Jersey, takmer polovica krajiny úradujúceho prezidenta podporuje. Hlasovanie o ústavnej žalobe podľa neho týmto ľuďom "odoberie hlasy". Van Drew v decembri 2019 ešte ako člen Demokratickej strany hlasoval proti ústavnej žalobe na Trumpa a následne sa rozhodol prestúpiť k republikánom.

Výberová chronológia udalostí s ústavnými žalobami na Trumpa

13. júla 2017 - Americký kongresman za Kaliforniu Brad Sherman podal návrh na ústavnú obžalobu republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa neho tým, že odvolal riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, bránil vo vyšetrovaní zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

6. decembra 2017 - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu zamietla návrh na ústavnú obžalobu prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý predložil texaský demokratický kongresman Al Green. Jeho krok nepodporili ani lídri demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov. Proti rezolúcii hlasovalo 364 kongresmanov, za bolo 58.

Posledné dni Donalda Trumpa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

9. januára 2018 – Spravodajská televízia CNN priniesla informáciu, podľa ktorej personál Bieleho domu diskutoval o možnosti, že by Trump prišiel o svoju funkciu na základe 25. dodatku ústavy USA. Dodatok, ktorý hovorí o psychickej nespôsobilosti prezidenta na výkon úradu, prijal Kongres v roku 1965 po zavraždení prezidenta Johna F. Kennedyho a v súvislosti s obavami z vážnych zdravotných problémov jeho predchodcu Dwighta Eisenhowera.

18. júla 2019 - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu zamietla návrh člena Demokratickej strany Ala Greena na ústavnú žalobu prezidenta Donalda Trumpa za jeho rasovo motivované urážky. Snemovňa reprezentantov Greenov návrh prehlasovala pomerom hlasov 332 ku 95.

24. septembra 2019 - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu demokratka Nancy Pelosiová oznámila začatie procesu prípravy ústavnej žaloby na prezidenta USA Donalda Trumpa. Impeachment súvisel s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď 25. júla v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským údajne žiadal, aby bolo obnovené vyšetrovanie syna demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

25. septembra 2019 - Zverejnený prepis telefonátu potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval pri vyšetrovaní namierenom voči Joeovi Bidenovi. Trump vyslovil nepodložené podozrenie, že Biden chcel zasahovať do vyšetrovania ukrajinskej prokuratúry, týkajúceho sa jeho syna Huntera. V tejto súvislosti Trump tiež Zelenskému potvrdil, že niekoľko dní predtým nariadil zmraziť pomoc Ukrajine v hodnote takmer 400 miliónov dolárov.

23. októbra 2019 - Americký diplomat vypovedal pred kongresmanmi, že prezident Donald Trump podmieňoval vojenskú pomoc Ukrajine ohlásením vyšetrovania, ktoré sa malo týkať jeho politického rivala Joea Bidena. Veľvyslanec USA na Ukrajine William Taylor hovoril o Trumpových snahách spustiť vyšetrovanie ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, vo vedení ktorej pôsobil syn Joea Bidena Hunter.

13. novembra 2019 - Výbor americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby začal verejné vypočúvanie v rámci vyšetrovania, ktoré mohlo viesť k impeachmentu voči prezidentovi Trumpovi. Zasadnutie vo washingtonskom Kapitole, sídle Kongresu, sa vysielalo naživo v televízii.

3. decembra 2019 - Výbor pre tajné služby zverejnil 300-stranovú správu, ktorá mohla byť podkladom pre vypracovanie ústavnej žaloby (impeachmentu) na prezidenta USA Trumpa. Správa neobsahovala odporúčanie podať ústavnú žalobu na prezidenta, no konštatovala, že šéf Bieleho domu sa dopustil "hrubého zneužitia moci".

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

5. decembra 2019 - Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová poverila výbor Snemovne pre súdnictvo, aby vypracoval návrh ústavnej žaloby (impeachmentu) na prezidenta Donalda Trumpa.

18. decembra 2019 - Členovia Snemovne reprezentantov Kongresu Spojených štátov hlasovali za podanie ústavnej žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa vo veci zneužitia právomocí. Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 216 hlasov kongresmanov. Žalobu podporilo 230 členov Snemovne.

5. februára 2020 - Americký Senát oslobodil amerického prezidenta Donalda Trumpa spod obvinenia zo zneužitia právomocí. Išlo o obvinenie, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil začať vyšetrovanie proti Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Senát oslobodil prezidenta Trumpa aj spod obvinenia z pohŕdania Kongresom.

Posledná predvolebná prezidentská debata
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

8. februára 2020 - Americký prezident Donald Trump rozhodol o stiahnutí veľvyslanca USA pri Európskej únii Gordona Sondlanda, ktorý svedčil v medzičasom ukončenom procese tzv. impeachmentu. Iba niekoľko hodín pred Sondlandom musel opustiť svoju funkciu armádny dôstojník Alexander Vindman, ktorý riadil odbor európskych záležitostí v národno-bezpečnostnej rade Bieleho domu.

4. apríla 2020 - Prezident USA Donald Trump odvolal generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom roka 2019 vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila snahu o impeachment prezidenta USA.

7. januára 2021 - Po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili 6. januára na sídlo amerického Kongresu, vyslovilo viacero republikánov presvedčenie, že by Trump mal byť odvolaný zo svojej funkcie ešte pred 20. januárom.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

11. januára 2021 - Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov oficiálne predložili ústavnú žalobu voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V predloženej rezolúcií žalujú Trumpa za "podnecovanie povstania" v súvislosti s útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonKongresImpeachmentSpojené štátySnemovňa reprezentantov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu