Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Trumpovi prívrženci vtrhli do Kapitolu: Kongres prerušil zasadanie! Postrelili ženu

Pred komgresom prerušili zasadanie Zobraziť galériu (8)
Pred komgresom prerušili zasadanie (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

WASHINGTON - Sídlo amerického Kongresu v hlavnom meste Washington v stredu uzavreli počas zasadnutia členov oboch jeho komôr po tom, ako sa stúpenci prezidenta Donalda Trumpa dostali do zrážok s políciou a pokúsili vniknúť do budovy. Senát i Snemovňa reprezentantov oznámili prerušenie svojho zasadnutia, zameraného na potvrdenie výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom agentúra AP a televízia CNN.

Bola postrelená žena

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu bola postrelená jedna osoba, ktorú previezli do nemocnice, informovala agentúra AP. Demonštranti podporujúci prezidenta Donalda Trumpa predtým prenikli do budovy Kapitolu a dostali sa aj do zasadacej sály Senátu, ukazujú zábery televízií C-Span a NBC. Postrelenou je podľa správy televízie CNN žena, ktorú strela zasiahla do hrudníka a ktorej poskytovali zdravotníci prvú pomoc.

Biely dom oznámil, že k budove Kapitolu už vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície, aby pomohli ukončiť protesty. Po žiadostiach Polície Kapitolu o posily oznámila vyslanie 200 štátnych policajtov a gardistov aj vláda štátu Virgínia.

Situácia pred kapitolou

Napätá situácia vznikla pred budovou Kapitolu, keď tam protestujúci začali strhávať kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Niektorí demonštranti sa snažili preniknúť cez policajtov s ochrannými štítmi, ktorí proti nim použili paprikový sprej. Niektorí v dave kričali "zradcovia", keď sa ich policajti snažili zatlačiť. V oblasti tiež niekto nahlásil podozrivý balíček, oznámila Polícia Kapitolu.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Vnútri Kapitolu odvysielali oznámenie, podľa ktorého vzhľadom na "vonkajšiu bezpečnostnú hrozbu" nemôže nikto vstupovať do komplexu Kapitolu ani z neho vychádzať. Nariadená bola tiež evakuácia niekoľkých kancelárskych budov Kongresu.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

K potýčkam došlo krátko po tom, ako Trump vystúpil pred tisícami svojich prívržencov neďaleko Bieleho domu, ktorým zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, a vyhlásil, že nikdy neuzná svoju porážku. "Nedovolíme, aby umlčali vaše hlasy," povedal Trump davu ľudí, ktorí na miesto prichádzali už od úsvitu.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Washington vyhlásil zákaz vychádzania

Starostka amerického Washingtonu Muriel Bowserová nariadila v stredu zákaz vychádzania v celom hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom svetové agentúry. Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

Budovu Kapitolu uzavreli z bezpečnostných dôvodov a kongresmanov z nej začali evakuovať. Viacero protestujúcich vniklo dovnútra, ako ukázali aj zábery amerických televízií. Pred budovou došlo k potýčkam demonštrantov s policajtmi a niektorí ľudia strhávali kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Vnútri členom Snemovne reprezentantov podľa agentúry AP polícia povedala, aby si nasadili plynové masky uložené pod svojimi sedadlami po tom, ako v Rotunde Kapitolu použili slzotvorný plyn. Policajti mali v rámci opatrení na ochranu kongresmanov v snemovni vytiahnuté zbrane, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Trump hodinu po vypuknutí zrážok vyzval svojich stúpencov, aby "zachovali pokoj" a "podporili políciu", ktorá je podľa jeho slov "skutočne na strane našej krajiny". Jeho apel na Twitteri prišiel po tom, ako vystúpil pred prívržencami zhromaždenými pred Bielym domom, aby zopakoval svoje tvrdenia o volebných podvodoch a povzbudzoval ich, aby sa vydali ku Kapitolu.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Viac o téme: ProtestKongresDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu