Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Požiar v domove dôchodcov v Španielsku si vyžiadal jednu obeť a 18 zranených

Požiar v domove dôchodcov
Požiar v domove dôchodcov (Zdroj: YouTube/Málaga 24h TV Noticias)

MADRID - Pri požiari v domove dôchodcov v meste Sevilla na juhu Španielska zahynula 89-ročná dôchodkyňa. Ďalších 18 seniorov muselo byť hospitalizovaných pre utŕžené zranenia, medzi nimi napríklad aj vážne popáleniny. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenia tamojších záchranárov.

Požiar vypukol ešte v utorok neskoro večer. Do hasiacej, záchrannej i evakuačnej akcie sa zapojilo celkovo približne 170 osôb - policajtov, záchranárov i zdravotníkov. Dovedna 78 obyvateľov domova museli podľa vyjadrenia záchranárov previezť do iného zariadenia. Celkovo 18 zranených previezli do viacerých nemocníc v meste. Päť z nich utrpelo ťažké popáleniny a je vo vážnom stave. Hasiči sa domnievajú, že požiar zrejme  vypukol na druhom poschodí domova, pričom dym sa následne rozšíril aj o poschodie vyššie, čo skomplikovalo ich úsilie o uhasenie ohňa i záchranu obyvateľov domova.

Na mieste zasahovalo aj vyše 80 policajtov, a to regionálnych aj celoštátnych, ktorí pomocou núdzových schodísk evakuovali obyvateľov. Evakuáciu komplikovalo aj chladné počasie či aj pohybové indispozície jednotlivých dôchodcov, ktorých z domu vynášali na invalidných vozíkoch. Seniorov z domova potom deviatimi autobusmi previezli do miestneho športového centra, kde ich prezreli zdravotníci. Následne boli prevezení do iných dvoch zariadení s opatrovateľskou službou. Pre niektorých si tiež prišli rodinní príslušníci a vzali ich domov.

Starosta Sevilly Juan Espadas uviedol, že vzhľadom na veľkosť súkromného domova Santa Justa s opatrovateľskou starostlivosťou mohol požiar dopadnúť ešte tragickejšie. "Mohlo to byť ešte tragickejšie, ak vezmeme do úvahy veľkosť rezidencie a skutočnosť, že väčšina ľudí spala, a pre dym prakticky nebolo vidieť," povedal pre španielsky verejnoprávny rozhlas RNE, pričom vyzdvihol prácu záchranárov. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa a vo veci prebieha vyšetrovanie.

Viac o téme: PožiarObeteDomov dôchodcovŠpanielskoSevilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu