Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vakcínou proti KORONAVÍRUSU zaočkovali v Maďarsku už 12-tisíc zdravotníkov

V Maďarsku zaočkovali 12-tisíc zdravotníkov
V Maďarsku zaočkovali 12-tisíc zdravotníkov (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2 zaočkovali v Maďarsku už takmer 12.000 zdravotníkov. Oznámila to v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera 24.hu Müllerová na tlačovej konferencii operačného štábu zdôraznila, že epidémia v Maďarsku ustupuje, avšak je veľmi dôležité, aby čo najviac ľudí bolo zaočkovaných. "V súlade s očkovacím plánom sú zaočkovaní najskôr pracovníci v zdravotníctve, z nich doposiaľ dostalo vakcínu zhruba 12.000," dodala.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V utorok podľa jej slov prevezme Maďarsko vakcíny na zaočkovanie ďalších 39.000 osôb. Polovicu týchto očkovacích látok však odložia na druhé kolo očkovania, pretože sa "ukazujú problémy v ich preprave". Šéfka ÁNTSZ tiež poznamenala, že ak maďarskí vedci potvrdia účinnosť ruskej vakcíny Sputnik-V, tak sa začne používať aj tá.

Premiér Viktor Orbán v nedeľu vyhlásil, že Maďarsko pravdepodobne nebude očkovať svojich občanov ruskou vakcínou. Ako dôvod uviedol obmedzené výrobné kapacity tejto vakcíny. Maďarsko, ktoré zatiaľ očkuje svojich občanov vakcínou od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech, vyslalo svojich odborníkov do Ruska a Číny, kde majú pozorovať tamojší vývoj očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. Od vypuknutia pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenali v Maďarsku 328.851 prípadov nákazy a 9977 úmrtí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaZdravotníciMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu