Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Belgicko spúšťa očkovaciu kampaň: Začína v domovoch dôchodcov

Očkovanie v Belgicku
Očkovanie v Belgicku (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Belgicko v priebehu tohto týždňa spustí masovú očkovaciu kampaň proti ochoreniu COVID-19. Podľa tlačovej agentúry Belga to v pondelok potvrdil federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Minister v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Bel RTL spresnil, že očkovanie začne v 81 opatrovateľských domovoch vo Valónsku a 51 v Bruseli. "S očkovaním súhlasí 85 percent obyvateľov domovov s opatrovateľskou službou," uviedol Vandenbroucke. Úrady podľa jeho slov považujú decembrovú fázu testovania vakcíny od spoločností BioNTech a Pfizer za uspokojivú, keď boli zistené len obmedzené vedľajšie účinky. Minister dodal, že podľa stanoveného harmonogramu by mali byť zaočkovaní všetci obyvatelia a zamestnanci opatrovateľských ústavov v priebehu januára a februára.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V ďalšej fáze sa očkovanie bude týkať pracovníkov v oblasti zdravotníctva a neskôr aj zvyšku populácie. Úrady odhadujú ukončenie plošného očkovania v septembri až októbri tohto roku. Monitorovanie a vývoj očkovania v Belgicku sa bude uskutočňovať prostredníctvom webovej platformy Vaccinnet. Inštitút pre verejné zdravie Sciensano v pondelok potvrdil, že posledný týždeň minulého roka (25. až 31. decembra) došlo k zníženiu nových prípadov nákazy - v priemere o 1589 prípadov denne. To predstavuje pokles o 27 percent voči stavu z predošlého týždňa. O deväť percent sa znížila aj miera hospitalizácií pacientov s COVID-19 a koncom roka o 21,3 percenta klesla aj miera úmrtnosti.

Úrady však znepokojuje masový návrat osôb z krajín nachádzajúcich sa v červenej zóne. Len v priebehu uplynulého víkendu sa zo zahraničia vrátilo takmer 40.000 ľudí. Tí musia predložiť vyplnené formuláre na sledovanie cestujúcich v prípade, keď sa v cudzine zdržiavali viac ako 48 hodín. V opačnom prípade im hrozí správna pokuta. V nedeľu to viedlo k dlhým, niekoľkohodinovým radom na bruselskom letisku Zaventem a železničnej stanici Gare du Midi, kde prichádzajú vlaky zo zahraničia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDôchodcovia BelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu