Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útok na dve dediny v africkom štáte Niger si vyžiadal najmenej 100 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIAMEY - Najmenej 100 obetí na životoch si v sobotu vyžiadali útoky islamistických extrémistov na dve dediny v africkom štáte Niger. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informoval nigerský premiér Brigi Rafini po tom, ako navštívil zmienené dediny Tchombangou a Zaroumdareye, ležiace v regióne Tillaberi v pohraničí so štátom Mali.

Tamojšie úrady dodali, že útok islamistov bol zrejme odvetou za zabitie ich dvoch bojovníkov, ktorého sa údajne dopustili miestni obyvatelia. Niger zažil už niekoľko útokov islamistických extrémistov vrátane tých z organizácie Boko Haram a bojovníkov napojených na skupinu Islamský štát a al-Káidu. Napriek prítomnosti tisícov vojakov z regionálnych a medzinárodných síl boli v Nigeri zabité tisíce ľudí a státisíce ich ušli zo svojich domovov.

Najnovší útok na civilistov v Nigeri v noci na pondelok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres. Agentúra AP konštatovala, že kým džihádisti v tejto časti Afriky predstavujú rastúcu hrozbu, očakáva sa, že v Nigeri dôjde k prvému demokratickému prechodu moci od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960. V Nigeri sa totiž 27. decembra konali voľby, v ktorých občania rozhodovali o novom prezidentovi i zložení parlamentu.

Na základe čiastočných výsledkov vedie v parlamentných voľbách Nigerská strana za demokraciu a socializmus (PNDS). Pokiaľ ide o prezidentské voľby, žiadny z 28 kandidátov nezískal väčšinu a o nástupcovi doterajšieho prezidenta Mahamadou Issoufoua sa rozhodne 21. februára. V druhom kole prezidentských volieb sa stretnú bývalý minister zahraničných vecí Mohamed Bazoum a exprezident Mahamane Ousmane. Nutnosť usporiadať v Nigeri druhé kolo prezidentských volieb oznámila ústredná volebná komisia práve v deň útokov na dediny Tchombangou a Zaroumdareye.

Viac o téme: ObeteDedinaútok Niger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu