Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Nemecko má stále ďaleko k normálnemu životu, tvrdí minister Spahn

(Zdroj: SITA/Joerg Carstensen/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecko má stále ďaleko k návratu do normálneho života, pretože miera nákazy a úmrtí na koronavírus je naďalej vysoká. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn to vyhlásil v stredu, teda v deň, keď počet nových úmrtí na ochorenie COVID-19 prekročil v krajine prvýkrát hranicu 1000.

Politici v krajine predpovedajú predĺženie čiastočného lockdownu, ktorý je v súčasnosti nariadený do 10. januára. Inštitút Roberta Kocha (RKI), nemecké centrum pre kontrolu chorôb, hlásil v stredu 1129 nových úmrtí na koronavírus, čo je prelomenie predchádzajúceho rekordu 962 úmrtí z minulej stredy. RKI hlásil aj 22.459 nových denných prípadov nákazy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Údaje o prípadoch nákazy a úmrtiach ukazujú, že k normálnemu životu máme stále veľmi ďaleko," povedal novinárom v Berlíne Spahn. "Nevidím v tejto situácii možnosť vrátiť sa k štýlu života, aký sme mali pred lockdownom (uzavretím krajiny)," citovala ministra tlačová agentúra AFP. Viditeľný pokles nových infikovaných a mŕtvych z nedávnych dní bol výsledkom toho, že miestne úrady cez Vianoce neposielali svoje údaje, dodal RKI.

V Nemecku platí čiastočný lockdown do 10. januára, pričom zatvorená je väčšina obchodov, školy, reštaurácie, kultúrne aj voľnočasové zariadenia. Kancelárka Angela Merkelová a lídri 16 nemeckých spolkových krajín sa stretnú 5. januára, keď rozhodnú o budúcich opatreniach. Minister Spahn už v utorok pre verejnoprávnu stanicu ARD povedal, že "nepochybne opatrenia budú" aj po 10. januári, lebo "krajina sa ani nepribližuje k tomu, kde by potrebovala byť".

Viac o téme: úmrtiaNemeckoKoronavírusJens Spahn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu