Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko schválilo použitie šiestich dávok z jednej ampulky vakcíny proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - České ministerstvo zdravotníctva schválilo, aby sa z jednej ampulky vakcíny proti novému koronavírusu mohlo použiť šesť dávok namiesto doterajších piatich. Oznámil to v utorok český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého toto rozhodnutie, týkajúce sa vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech umožní zaočkovať omnoho viac ľudí.

"Ministerstvo zdravotníctva dnes rozhodlo, že povoľuje - za prísneho dodržania objemu dávok - použitie jednej injekčnej ampulky až pre šesť pacientov," povedal Babiš v utorok pre televíziu Nova, podľa ktorej to umožní zaočkovať o niekoľko stotisíc ľudí viac. Opatrenie vstupuje do platnosti už od 30. decembra.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Premiér sa na Twitteri poďakoval rezortu zdravotníctva za rýchle schválenie danej zmeny. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby takýto krok, ktorý podniklo už viacero krajín, podporila. Dočasné opatrenie českého ministerstva zdravotníctva by podľa Babiša malo platiť do konca marca 2021, "než to vyrieši Európa".

Doposiaľ bolo možné z jednej ampulky zaočkovať len päť ľudí. Český premiér už v pondelok upozornil, že v každej ampulke vakcíny Pfizer/BioNTech je ešte jedna dávka navyše, ktorá sa vyhadzuje. Ide o rezervu, ktorá má garantovať, že každej ampulke bude päť dávok s minimálnym obsahom 0,3 mililitra.

Pre ČR bude nový postup znamenať zvýšenie súčasného množstva osem miliónov dávok vakcíny o zhruba 600.000, uvádza TV Nova. Toto opatrenie bude platiť dovtedy, kým svoje stanovisko k zvýšeniu dávok z piatich na šesť zverejní Európska agentúra pre lieky (EMA).

Tento postup podporili viacerí českí odborníci vrátane epidemiológa a exministra zdravotníctva Romana Prymulu. Firma BioNTech už potvrdila, že je možné zvýšiť počet dávok z jednej ampulky. K takémuto kroku aj bez stanoviska EMA pristúpilo Taliansko, ako členský štát EÚ, a tiež USA, Švajčiarsko, Británia a Izrael.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieVakcínaSchválenieDávkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu