Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kybernetický útok na fínsky parlament: Prípadom sa zaoberá polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

HELSINKI - Fínska polícia vyšetruje hackerský útok na viacero emailových účtov fínskych poslancov a zamestnancov parlamentu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Útok sa odohral počas uplynulých mesiacov a odhalili ho parlamentné systémy technického dohľadu. Na objasnení prípadu pracujú experti fínskeho Národného vyšetrovacieho úradu (NBI). Kto za hackerským útokom stál, zatiaľ nie je známe.

Hovorkyňa parlamentu Anu Vehviläinenová v pondelok uviedla, že útok predstavoval "vážnu hrozbu" pre fínsku demokraciu spoločnosť. "Na posilnenie kybernetickej bezpečnosti sú potrebné naše vlastné národné opatrenia a aktívna spolupráca v rámci EÚ ako aj na medzinárodnej úrovni," dodala.

"Nejde o náhodu," komentoval kyberútok vrchný inšpektor NBI Tero Muurman, podľa ktorého Fínsko na vyšetrovaní prípadu spolupracuje aj so zahraničnými partnermi. Začiatkom roka ohlásil podobný kybernetický útok aj nórsky parlament. Nórska tajná služba PTS z útoku obvinila hackerov napojených na ruskú vojenskú rozviedku.

Viac o téme: VyšetrovaniePolícia FínskoKybernetický útokParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu