Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanec je vyslancom voličov: Je na ňom, ako sa správa a vystupuje, odkázal Kollár

Boris Kollár Zobraziť galériu (3)
Boris Kollár (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR nie je zamestnancom parlamentu, ale je to "vyslanec" voličov, preto je na ňom, ako sa bude správať a ako bude vystupovať. V rozhovore to uviedol predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Hranicu slušnosti v parlamente prekračujú podľa neho poslanci opozície, ale aj koalície. Dusnú atmosféru v parlamente vytvárali najmä opoziční poslanci, ktorí spochybňovali pandémiu, zhodli sa podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) a poslanec Milan Vetrák (OĽANO). Podpredseda NR SR za opozičný Smer-SD Juraj Blanár zase kritizuje koalíciu za chaos a urážky v pléne.

"Je na každom poslancovi, ako reprezentuje svojich voličov. Ľudia mu veľmi rýchlo vystavia vysvedčenie v ďalších voľbách," povedal Kollár s tým, že keď bude poslanec prekračovať hranice, volič mu to spočíta. Šéf parlamentu deklaruje, že vie rovnako tvrdo zasiahnuť voči ktorémukoľvek poslancovi bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Verí, že sa mu darí udržiavať slušnosť v parlamente.

Dusnú atmosféru vyvolávajú podľa Laurenčíka najmä predstavitelia ĽSNS, ktorí sa snažia upútať na seba pozornosť vulgarizmami a urážkami. "Sme svedkami nepríjemných osobných poznámok v pléne a jednoznačne to neposkytuje dobrý obraz našim občanom. Ako podpredseda parlamentu sa vždy snažím, keď vediem schôdzu, tlmiť vášne a je úplne jedno, či sú tie vášne rozdúchavané z koalície alebo opozície," vysvetlil.

Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Atmosféra v parlamente sa podľa Vetráka zhoršila ku koncu roka na posledných schôdzach. "Bolo to ovplyvnené najmä správaním sa poslancov parlamentnej opozície, ktorí po celý rok systematicky spochybňovali pandémiu nového koronavírusu. Neraz doslova ignorovali opatrenia vlády a parlamentu," skonštatoval.

Väčšia politická kultúra v NR SR je podľa Vetráka len čiastočne otázkou pravidiel, ako rokovací poriadok, etický kódex, a disciplíny v jednotlivých poslaneckých kluboch. "Komunikačná kultúra je tiež otázkou hodnotového nastavenia a mentálnej výbavy každého z poslancov, ich úcty a rešpektu k ostatným poslancom, ľuďom," doplnil Vetrák.

Blanár hovorí o chaose v parlamente spôsobenom koalíciou. "Neustále presúvanie hlasovaní, chronické obchádzanie štandardných legislatívnych konaní až po neschopnosť odhlasovať program, prísť na rokovanie včas, a to sa netýka len koaličných poslancov, ale aj ministrov," vymenoval.

Poslanec je vyslancom voličov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Väčšia politická kultúra v parlamente by sa dala podľa Blanára dosiahnuť zodpovedným prístupom k povinnostiam, "ktoré akoby si predstavitelia koalície stále nedostatočne uvedomovali". Koaličným poslancom tiež vyčíta, že namiesto vecného dialógu z ich úst počuť len urážky a ataky.

Viac o téme: KoalíciaOpozíciaSlovenskoBoris KollárJuraj BlanárMilan VetrákMilan LaurenčíkParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu