Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Austrálska metropola počas silvestrovskej noci obmedzila zhromažďovanie osôb

Koronavírus v Austrálii
Koronavírus v Austrálii (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Brownbill)

SYDNEY - Austrálske mesto Sydney tento rok zakázalo zhromaždenia väčšieho počtu osôb počas silvestrovskej noci v záujme obmedzenia šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Sydney každoročne slávi príchod Nového roka verejným odpočítavaním času. To je sprevádzané ohňostrojom nad známou budovou opery v tomto meste, ktoré leží v austrálskom štáte Nový Južný Wales (NJW) na pobreží Tichého oceána. Uprostred decembra zaznamenali v oblasti Northern Beaches na severe Sydney nové prípady koronavírusu. Počet prípadov vzrástol na 125 po tom, čo v pondelok pribudlo ďalších päť. Približne štvrťmilióna obyvateľov v tejto oblasti musí preto až do 9. januára dodržiavať prísny lockdown.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nové prípady majú za následok aj sériu ďalších opatrení, ktoré ovplyvnia plány novoročných slávností, píše Reuters. Tie boli tento rok v dôsledku pandémie už aj tak obmedzené. Premiérka štátu NJW Gladys Berejiklianová zakázala väčšine obyvateľov vstup do centra mesta počas silvestrovskej noci a maximálny počet osôb, ktoré sa môžu stretnúť vo vonkajších priestoroch, stanovila na 50. Počas Silvestra budú môcť centrum fyzicky navštíviť len miestni obyvatelia s povolením.

Berejiklianová na tlačovej konferencii povedala, že "najbezpečnejšie" je sledovať ohňostroj z domu. "Počas novoročných osláv nechceme na pobreží v okolí Sydney žiadne davy ľudí," povedala. Austrálii sa podarilo vyhnúť najhoršej pandémii pomocou urýchleného zatvorenia hraníc, zavádzania lockdownov, rozsiahleho testovania a opatrení v oblasti kontaktov a dodržiavania rozstupov. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala viac ako 28.300 prípadov nákazy, pričom väčšina z nich sa objavila v štáte Viktória na juhovýchode krajiny. V spojitosti s vírusom v krajine zaznamenali 908 úmrtí, píše Reuters.

Viac o téme: OpatreniaObmedzenieAustráliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu