Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová mutácia KORONAVÍRUSU sa nezadržateľne šíri: Prípady hlási už aj Francúzsko a Španielsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Mutácia koronavírusu z južného Anglicka bola prvýkrát odhalená tiež vo Francúzsku. Oznámilo to podľa agentúry AFP v piatok večer francúzske ministerstvo zdravotníctva. Vysoko nákazlivý variant vírusu bol preukázaný v Tours v centrálnej časti krajiny u Francúza, ktorý trvalo žije v Británii. Rovnaká mutácia sa v sobotu našla aj u štyroch osôb v Španielsku, od piatku sa preukázala celkom u siedmich ľudí v Japonsku.

Mutácia koronavírusu z južného Anglicka bola prvýkrát odhalená tiež vo Francúzsku. Oznámilo to podľa agentúry AFP v piatok večer francúzske ministerstvo zdravotníctva. Vysoko nákazlivý variant vírusu bol preukázaný v Tours v centrálnej časti krajiny u Francúza, ktorý trvalo žije v Británii. Rovnaká mutácia sa v sobotu našla aj u štyroch osôb v Španielsku, od piatku sa preukázala celkom u siedmich ľudí v Japonsku.

Vo Francúzsku je nakazená osoba bez príznakov choroby covid-19 a bola izolovaná vo svojom bydlisku. Pricestovala z Londýna 19. decembra. O dva dni neskôr univerzitná nemocnica odhalila pozitivitu. Ide o prvý hlásený prípad nakazenia "variantom VOC 202012/01" vírusu spôsobujúceho covid-19 vo Francúzsku, uviedlo ministerstvo. Zdravotnícke úrady vykonávajú trasovanie kontaktov infikovaného.

V Španielsku sa potvrdili štyri prípady britskej mutácie, všetky v okolí Madridu. Všetci štyria chorí sú z jednej rodiny, jeden z nich vo štvrtok pricestoval z Británie. Médiám to oznámila miestna vláda.

Japonsko už v piatok oznámilo päť prípadov výskytu britskej varianty koronavírusu, v sobotu ďalšie dva prípady. Ide o muža, ktorý 16. decembra priletel z Británie a mladú ženu, ktorá v Británii nebola, ale je príbuzná iného pacienta. Všetci japonskí pacienti sú mladší ako 70 rokov, píše agentúra Kjódó.

Odhalenie novej mutácie vírusu SARS-CoV-2 oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock minulý týždeň. Podľa neho sa šíri predovšetkým na juhu Anglicka.

Desiatky krajín sveta vrátane susedného Francúzska kvôli tomu obmedzili alebo úplne zrušili dopravné spojenie s Britániou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by nová mutácia spôsobovala vážnejší priebeh covidu-19. Nový variant vírusu odhalili už napríklad aj v Dánsku, Taliansku, Belgicku, Nemecku, Holandsku, Austrálii či Libanone.

Viac o téme: MutáciaŠírenieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu