Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo Francúzsku silnie kritika za pomalé očkovanie proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PARÍŽ - Francúzska vláda v stredu čelila kritike za pomalý postup v očkovaní ľudí proti ochoreniu COVID-19. Tento problém zhoršuje aj vysoký stupeň nedôvery verejnosti voči tomuto očkovaniu, píše tlačová agentúra AFP.

Francúzsko sa v nedeľu pridalo k niekoľkým ďalším členským krajinám Európskej únie, ktoré spustili očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech, a najprv sa zameralo na seniorov v opatrovateľských domovoch. Za prvé tri dni však vakcínu dostalo menej než 100 ľudí - v porovnaní so zatiaľ 42.000 ľuďmi v Nemecku. To vyvolalo otázky a pochybnosti okolo opatrného prístupu francúzskej vlády k očkovaniu obyvateľstva, ktoré je do veľkej miery nedôverčivé voči vakcinácii.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Stratégia Francúzska "sa nehodí k situácii, ktorá je taká nebezpečná," povedal pre rozhlasovú stanicu Europe 1 francúzsky popredný genetik Axel Kahn, ktorý vedie Národnú ligu proti rakovine. Kahn uviedol, že ľudí, ktorí váhajú so zaočkovaním, sa musí vláda snažiť presvedčiť "transparentnosťou a elánom". "Musíme chrániť Francúzov a tých, čo sú zraniteľní," dodal vedec. Takisto vyzval, aby sa na prvé miesto v rade na očkovanie dostali zdravotníci - ešte pred seniorov.

Británia, ktorá začala očkovať vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech o tri týždne skôr než EÚ, už zaočkovala státisíce ľudí. A v USA dostalo vakcínu už vyše milión ľudí. Philippe Juvin, šéf núdzových služieb v parížskej nemocnici Georgea Pompidoua, povedal, že sa zdá, akoby Francúzsko nemalo štátnu "stratégiu očkovania". Podľa prieskumu agentúry Ipsos Global Advisor, zrealizovaného v spolupráci so Svetovým ekonomickým fórom, sa chce dať zaočkovať len 40 percent Francúzov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKritikaFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu