Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moskva rozšírila zoznam britských činiteľov so zákazom vstupu do Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko v stredu rozšírilo zoznam britských činiteľov so zákazom vstupu do krajiny. Ide o reakciu na britské sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s otrávením ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že v reakcii na "nekonštruktívne a nepriateľské" penále zo strany Londýna sa "rozhodlo rozšíriť počet britských občanov, ktorým je odmietnutý vstup do našej krajiny", cituje tlačová agentúra AFP. Britská vláda v októbri oznámila, že bude nasledovať príklad Európskej únie a prijme sankcie berúce si za cieľ ruských činiteľov v súvislosti s kauzou Navaľnyj, na ktorého mali zaútočiť nervovoparalytickou látkou novičok. Medzi britskými sankciami je zákaz vstupu do krajiny a zmrazenie aktív šiestich ruských činiteľov vrátane šéfa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova.

Moskva v priebehu decembra udrela na členské štáty Európskej únie recipročnými opatreniami v reakcii na kroky eurobloku. Sankcie EÚ v súvislosti s Navaľným boli súčasťou opatrení, ktoré tiež trestali Rusko za jeho destabilizačnú úlohu v Líbyi, ako tvrdí Brusel. Navaľného otrávili v auguste počas cesty na Sibír pred regionálnymi voľbami. Následne ho previezli do Nemecka, pričom lekárski experti z niekoľkých západných krajín dospeli k záveru, že opozičný líder bol otrávený zmieneným toxínom vyvinutým za sovietskej éry.

Rusko v utorok uvalilo zákaz vstupu aj na nemeckých činiteľov po tom, ako EÚ a Británia sankcionovali niekoľko predstaviteľov ruských tajných služieb za údajný hackerský útok na počítačovú sieť nemeckej vlády z roku 2015.

Viac o téme: ZákazRuskoMoskvaBritskí činitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu