Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA zaradia Kubu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty opäť zaradia Kubu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, oznámil v pondelok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Informovala o tom agentúra AFP.

"Týmto krokom opäť vyvodíme zodpovednosť voči kubánskej vláde a pošleme jasnú správu: Castrov režim musí prestať podporovať medzinárodný terorizmus a podkopávať americkú spravodlivosť," uviedol Pompeo vo vyhlásení, odkazujúc na bývalých kubánskych lídrov Fidela a Raúla Castra.

Podľa AFP sa dosluhujúca americká republikánska administratíva pokúša na poslednú chvíľu zmariť prípadné snahy novozvoleného prezidenta Joea Bidena o zmiernenie diplomatického napätia medzi USA a touto ostrovnou krajinou. Inaugurácia nového demokratického prezidenta sa uskutoční 20. januára. Na tzv. čiernej listine USA sa v súčasnosti nachádzajú už len Irán, Sýria a Severná Kórea (KĽDR).

Kuba bola na zozname od roku 1982 do roku 2015, keď ju zo zoznamu vyradil vtedajší prezident Barack Obama. Počas jeho vlády došlo k obnoveniu kubánsko-amerických diplomatických vzťahov, obe krajiny dokonca na území tej druhej otvorili veľvyslanectvá.

Viac o téme: TerorizmusZoznamUSAKubaZaradenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu