Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ellu (†9) zabil astmatický záchvat: VIDEO Úrady uznali, že pod tragédiu sa podpísalo znečistenie ovzdušia

Ella Kissiová-Debrahová
Ella Kissiová-Debrahová (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN – Deväťročné dievča, ktoré zomrela v roku 2013 v Londýne po astmatickom záchvate, sa stalo prvou osobou v Británii, ktorá má ako jednu z príčin úmrtia uvedené znečistenie ovzdušia. Londýnsky súdny lekár, ktorý má súdnu právomoc, v stredu totiž rozhodol, že k smrti malej Elly znečistené ovzdušie "podstatne prispelo".

Súdny lekár Philip Barlow dospel k záveru, že znečistenie ovzdušia pred siedmimi rokmi "podstatne" prispelo k smrti deväťročnej Elly Kissiovej-Debrahovej. Informovala o tom stanica BBC.

Manželov vyhodili z lietadla, lebo ich dvojročná dcéra odmietla rúško: Matka nedokázala potlačiť slzy

Dievčina žila s rodinou na juhovýchode Londýna, niekoľko desiatok metrov od cesty A205, ktorá je súčasťou južného okruhu mesta. Zomrela 15. februára 2013 po vážnom astmatickom záchvate. Záchvaty sa u nej objavovali tri roky pred smrťou a kvôli nim tridsaťkrát skončila v nemocnici.

V roku 2014 súd stanovil, že dievča zomrelo na dychovú nedostatočnosť spôsobenú ťažkou astmou. Odmietol vtedy, že by príčinou úmrtia bolo znečistené ovzdušie.

Vlani ale jeho rozhodnutie nadradená inštancia zrušila, okrem iného na základe posudku, ktorý predložil odborník na ovzdušie Stephen Holgate. Ten uviedol, že sledoval "do očí bijúcu súvislosť" medzi dievčatinými záchvatmi, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu, a zaznamenanými hodnotami koncentrácie oxidu dusičitého a prachových častíc v okolí bydliska Elly. Hodnoty podľa Holgatea výrazne presahovali emisné limity.

Ella Kissiová-Debrahová
Zobraziť galériu (1)
Ella Kissiová-Debrahová  (Zdroj: Profimedia)

Pre dcéru chcela spravodlivosť

Rosamund Adooová-Kissiová-Debrahová, matka zosnulej Elly, po stredajšom oznámení verdiktu agentúre AFP povedala, že chcela pre svoju dcéru dosiahnuť spravodlivosť. „Ľudia si najskôr neuvedomujú, aké nebezpečné znečistenie ovzdušia je. Myslím si, že je to zdravotná núdza a malo by sa proti tomu viac robiť,“ uviedla.

Zástupca štvrti Lewisham, v ktorej dievča žilo, priznal chybu a uviedol, že radnica konala v snahe znížiť znečistenie ovzdušia príliš pomaly.

Podľa odhadov v Británii ročne zomrie v súvislosti so znečisteným ovzduším 28.000 až 30.000 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Viac o téme: BritániaSmrťAstmaOvzdušieZnečistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu