Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zeman udelil milosť: Odsúdený zachránil topiacu sa ženu

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v stredu udelil milosť odsúdenému mužovi, ktorý zachránil život topiacej sa žene. Zeman sa k tomuto kroku rozhodol z humanitárnych dôvodov, i keď omilostený muž nespĺňa podmienky, ktoré si prezident v minulosti stanovil, pretože muž nie je vo vážnom zdravotnom stave.

Oznámila to kancelária prezidenta ČR, z ktorej vyhlásenia citoval Český rozhlas. "Pán prezident považoval za správne oceniť tento mimoriadny a chvályhodný čin," uviedol hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček. Podnet na posúdenie žiadosti odovzdala prezidentovi česká ministerka spravodlivosti Marie Benešová zo strany ANO.

Zeman omilostenému mužovi prepáčil podmienečný trest i zvyšok trestu spočívajúcom v zákaze vstupu na športové, kultúrne a iné spoločenské akcie. Podľa vyjadrenia Hradu prihliadol prezident i na to, že omilostený muž viedol až do svojho trestného činu výtržníctva "usporiadaný život" a príkladne vykonával svoje zamestnanie. Zeman dosiaľ udelil celkovo 17 milostí. Tou najkontroverznejšou zostáva omilostenie Jiřího Kajínka, ktorý bol odsúdený na doživotie za dvojnásobnú vraždu.

Viac o téme: MilosťČeská republikaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu