Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo takmer 8-tisíc nových infikovaných, šírenie pandémie sa zrýchľuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku pribudlo počas utorka 7889 nových nakazených koronavírusom. Je to najviac od 11. novembra, šírenie nákazy v krajine sa zrýchľuje.

V stredu sa v ČR začína dobrovoľné bezplatné testovanie na koronavírus, ktoré mali pôvodne spustiť až v piatok. Pre veľký záujem ho spúšťajú o dva dni skôr a na testy sa treba vopred zaregistrovať online. Informácie priniesol v stredu portál Novinky.cz.

V krajine platí tretí stupeň pohotovosti, aj keď hodnota indexu českého Protiepidemického systému (PES) sa po jednodňovom poklese vrátila na 71, čo zodpovedá štvrtému stupňu. V najvyššom piatom stupni je šesť krajov, napríklad Zlínsky, Olomoucký, Královohradecký, Moravskosliezsky. V treťom stupni sa nachádza len Praha, kde je skóre na hodnote 56. Celkovo sa v ČR koronavírusom nakazilo už 594.148 ľudí, z nich 9882 zomrelo. Za utorok stúpol počet obetí podľa neúplných čísel o 54. V pondelok zaznamenali celkovo 118 úmrtí. Od 10. decembra denný počet obetí trikrát prekročil hranicu 100.

V utorok urobili v Česku 29.566 testov, pozitívnych ich bolo 26,68 percenta. Aktuálne je infikovaných 67.480 ľudí. Hospitalizovaných je podľa stredajších údajov ministerstva zdravotníctva 4632 ľudí, v ťažkom stave sa nachádza 585 z nich. Koronavírusom sa nakazil aj predseda Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu, Radek Vondráček. V utorok večer to oznámil na Twitteri. V tvíte napísal, že má mierny priebeh ochorenia, "prakticky bez príznakov".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Testovanie na koronavírus antigénovými testami v Česku sa vykonáva na 170 odberných miestach a u niekoľkých stoviek lekárov v ordináciách, ktorí sa mohli zapojiť dobrovoľne. Vykoná sa až 60.000 testov denne, napísal portál Českej televízie (ČT).

Viac o téme: ČeskoPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu