Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Česká vláda požiada 22. decembra o predĺženie núdzového stavu, oznámil Babiš

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA - Česká vláda požiada 22. decembra o predĺženie núdzového stavu. Denníku Právo to v pondelok po rokovaní vlády oznámil premiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš. V utorok o tom informoval portál Novinky.cz.

Núdzový stav poslanci nedávno na návrh Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) predĺžili do 23. decembra, pričom kabinet žiadal termín až do 11. januára. Na tlačovej konferencii naznačil tento krok aj minister zdravotníctva Jan Blatný, podľa ktorého si jeho rezort dal vypracovať právnu analýzu, aké opatrenia sa dajú zavádzať bez núdzového stavu a aké len počas neho.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Pokiaľ ide o nastavenie štvrtého stupňa (protiepidemického systému PES), tak si neviem predstaviť, ako by sme ho realizovali bez núdzového stavu. Keby dochádzalo k progresívnemu zhoršovaniu, museli by sme sa dostať do najvyššieho stupňa päť, a ten bez núdzového stavu určite nemôže existovať," povedal novinárom Blatný.

Kľúčové pre prípadné predĺženie núdzového stavu budú znovu hlasy KSČM, ktorá podporuje menšinový kabinet ANO a sociálnych demokratov (ČSSD). Predseda komunistov Vojtěch Filip však v pondelok ešte nechcel vopred vyhlasovať, ako sa jeho strana zachová.

Predsedníčka politickej strany TOP 09 Markéta Adamová Pekarová uviedla, že vláda nemôže očakávať, že jej strana prevezme spoluzodpovednosť za vládne kroky. "Čo si vláda navarila, to si musí aj zjesť. Jej vôľa vypočuť naše návrhy je nulová," povedala pre Právo.

Pribudlo 5169 nakazených

Rizikové skóre PES dnes kleslo na 66 bodov, zostáva vo štvrtom stupni z piatich. Za zlepšením je pokles reprodukčného čísla na 1,16. V piatom stupni je naďalej päť krajov, do tretieho pribudol k Prahe Karlovarský kraj.

V pondelok testy v Česku odhalili 5169 nakazených covidom-19, čo je menej ako cez víkend, ale o 920 viac ako pred týždňom. Z viac ako 23.000 testov bolo pozitívnych 22 percent. Vyplýva to z dát na webe ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: VládaČeskoPandémiaNúdzový stavAndrej BabišPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu