Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gratulácie prišli aj z Brazílie: Prezident Bolsonaro zablahoželal Bidenovi k víťazstvu

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro zagratuloval v utorok Joeovi Bidenovi k víťazstvu vo voľbách za prezidenta USA. Stalo sa tak deň po tom, ako americký Zbor voliteľov oznámil, že Biden vo voľbách porazil úradujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovali o tom v noci na stredu svetové agentúry Reuters a AFP.

Bolsonaro sa po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, poľskej hlave štátu Andrzejovi Dudovi a mexickom prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi stal jedným z posledných svetových lídrov, ktorý uznali Bidenovo víťazstvo.

"Blahoželám prezidentovi Joeovi Bidenovi a želám mu všetko dobré v nádeji, že USA zostanú krajinou slobodných a domovom odvážnych," uviedol Bolsonaro vo vyhlásení zverejnenom brazílskym ministerstvom zahraničných vecí. Bolsonaro v spomínanom vyhlásení tiež deklaroval, že "bude pripravený s Bidenom spolupracovať a pokračovať v budovaní spojenectva medzi Brazíliou a USA v záujme ochrany demokracie, slobody a zvrchovanosti krajín na celom svete, ako aj v oblasti obchodných vzťahov."

Budúci prezident USA Joe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

Brazílska hlava štátu koncom novembra vyhlásila, že "ešte chvíľu" počká, kým Bidena uzná za víťaza prezidentských volieb v USA. Naznačila pritom, že počas amerických volieb došlo k podvodom. Svoje tvrdenie o podvodoch však Bolsonaro nepodložil žiadnymi dôkazmi. O volebných podvodoch a manipuláciách počas prezidentských volieb v USA opakovane bez dôkazov hovorí aj samotný Donald Trump, ktorý dlho odmietal uznať Bidena za novozvoleného prezidenta.

Biden pravdepodobne zaujme voči Brazílii tvrdší postoj najmä v otázkach ochrany životného prostredia, ľudských práv a obchodných vzťahov, čo môže Bolsonara na globálnej scéne ešte viac izolovať, upozorňuje agentúra Reuters. Hlasovanie Zboru voliteľov, ktorý formálne volí prezidenta USA na základe výsledkov novembrových volieb, sa uskutočnilo v pondelok, pričom Bidenovi odovzdali 306 hlasov a jeho protikandidát Donald Trump dostal od hlasy 232 voliteľov. Biden potreboval na víťazstvo 270 hlasov.

Viac o téme: PrezidentGratuláciaJoe BidenJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu