Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Paríži skončil proces s exprezidentom Sarkozym: Verdikt si vypočuje v tento dátum

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Pred súdom v Paríži sa vo štvrtok skončil proces s bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym obvineným z korupcie. Vynesenie verdiktu sa očakáva 1. marca 2021. Informovala o tom agentúra AFP.

Prokuratúra žiada súd, aby Sarkozymu vymeral štyri roky väzenia, z toho dva nepodmienečne. Rovnaký trest žalobcovia žiadajú tiež pre Sarkozyho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga, ako aj pre prokurátora Gilberta Aziberta. Sarkozy a Herzog čelia obvineniam z korupcie a zvýhodňovania na základe údajného pokusu o podplatenie Aziberta z roku 2014 so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane.

Bývalý prezident to mal oplatiť podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o "pohodlnú" pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v inkriminovanom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal. Sarkozy v pondelok na súde odmietol obvinenia vznesené voči svojej osobe. "Nikdy som sa nedopustil ani najmenšieho úplatkárstva," povedal exprezident a vyhlásil, že podnikne "všetky dostupné kroky", aby očistil svoje meno.

Obvineným v prípade usvedčenia hrozí až desaťročný pobyt vo väzení a pokuta do jedného milióna eur. Sarkozy, 65-ročný pravičiar, ktorý stál na čele Francúzska v rokoch 2007 - 2012, je prvým lídrom v moderných dejinách krajiny, ktorý sa posadil na lavicu obžalovaných, pripomína AFP. Sarkozy je obvinený aj z prijatia miliónov eur od bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007 a prekročenia finančného limitu počas neúspešnej kampane v roku 2012.

Viac o téme: ExprezidentProcesVerdiktSúd ParížNicolas Sarkozy Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu