Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povstalecké hnutie Polisario zúri: Odsúdilo uznanie nároku Maroka na kontrolu Západnej Sahary

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

ALŹÍR - Povstalecké hnutie Polisario vo štvrtok odsúdilo skutočnosť, že americký prezident Donald Trump súhlasil s uznaním nároku Maroka na kontrolu sporného regiónu Západná Sahara. Informovala o tom agentúra AFP.

"Polisario a vláda Západnej Sahary dôrazne odsudzujú skutočnosť, že odchádzajúci americký prezident Donald Trump prisudzuje Maroku niečo, čo krajine nepatrí", konkrétne nároky na zvrchovanosť nad bývalou španielskou kolóniou, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo informácií Polisariom vyhlásenej Saharskej arabskej demokratickej republiky (SADR).

Trump, ktorého mandát končí v januári, vo štvrtok oznámil, že Maroko nastolilo diplomatické vzťahy s Izraelom. Biely dom tiež oznámil, že Trump telefonicky hovoril s marockým kráľom Muhammadom VI., pričom americký prezident "uznal marockú suverenitu nad celým územím Západnej Sahary". "Z právneho hľadiska v otázke SADR Trumpovo rozhodnutie nič nezmení, pretože medzinárodné spoločenstvo neuznáva marockú suverenitu nad Západnou Saharou," uvádza vo vyhlásení Front Polisario.

Postoj Organizácie Spojených národov (OSN) k otázke Západnej Sahary zostáva podľa AFP po štvrtkovom kroku USA "nezmenený". O daný región sa už desaťročia vedú územné spory medzi Marokom a povstaleckým hnutím Polisario, ktoré má podporu Alžírska a ktoré sa usiluje na území Západnej Sahary založiť nezávislý štát.

Západná Sahara, rozľahlá púštna oblasť ležiaca na atlantickom pobreží Afriky, je spornou bývalou kolóniou Španielska. Rabat má pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.

Sily organizácie Polisario sú rozmiestnené väčšinou iba v riedko obývanej vnútornej oblasti a utečeneckých táboroch v susednom Alžírsku. Maroko je od augusta po Spojených arabských emirátoch, Bahrajne a Sudáne už štvrtou arabskou krajinou, ktorá sa zaviazala, že nastolí diplomatické vzťahy so židovským štátom.

Viac o téme: MarokoDonald TrumpSpojené štátyZápadná SaharaPolisarioPovstalecké hnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu