Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nórske stíhačky museli odháňať ruské bombardéry

Ruský bombardér TU-160
Ruský bombardér TU-160 (Zdroj: ČTK)

OSLO - Nórske vojenské letectvo muselo v utorok hneď na dvakrát vyslať svoje stíhačky k ruským lietadlám, ktoré sa priblížili podozrivo blízko k nórskemu vzdušnému priestoru.

Informoval o tom hovorca nórskej armády John Espen Lien. Prvýkrát leteli stíhačky "pozdraviť" dva ruské prieskumné stroje typu Bear Foxtrot, po nich sa k nórskemu vzdušnému priestoru priblížili aj dva ruské strategické bombardéry TU-160. Ruské lietadlá ďalej pokračovali až k severozápadnému pobrežiu Írska, stále sa však držali v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Ide o prvé pozorované ruské prelety v blízkosti nórskeho vzdušného priestoru v tomto roku. V tom minulom zaznamenali prelety 88 ruských lietadiel, informoval Lien.

V auguste tohto roku oznámil ruský prezident Vladimir Putin obnovenie diaľkových letov ruských vojenských lietadiel nad Atlantickým, Tichým a Severným ľadovým oceánom, ako to bolo bežné počas Studenej vojny. Preniknutia do svojho vzdušného priestoru alebo prelety v jeho tesnej blízkosti ruským vojenským letectvom odvtedy už hlásili mnohé krajiny vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Dánska, Fínska či Estónska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu