Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Česko aktualizovalo pôvodne zverejnené čísla: Situácia nie je až taká pozitívna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku v sobotu zaznamenali 3308 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 641 viac ako pred týždňom, a tiež 59 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z nedeľňajších aktualizovaných údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Raňajšie údaje ešte ukazovali pokles oproti minulej sobote, boli však neúplné, oznámilo ministerstvo na svojom webe na poludnie s vysvetlením, že v noci došlo k sieťovému výpadku, ktorý narušil prenos dát z laboratórií.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Počet nových prípadov nákazy tak v ČR v porovnaní s minulým týždňom stúpol už tretí deň po sebe. Nový nárast tiež znamená, že rizikový index českého Protiepidemického systému (PES) sa zvýšilo o sedem bodov na 64, čo už zodpovedá štvrtému stupňu opatrení, uviedol server Novinky.cz.

Tento index bol doteraz už 13 dní na hodnote 57. Česko preto od štvrtka 3. decembra prešlo v rámci systému PES zo štvrtého na tretí z celkovo piatich stupňov pohotovosti. S obmedzeniami sa tak mohli otvoriť obchody, služby i reštaurácie, zrušil sa aj zákaz nočného vychádzania i zákaz nedeľného predaja. Na opätovný prechod do štvrtého stupňa sa index PES musí udržať nad hodnotou 60 tri dni po sebe, pričom situáciu a sprísnenie opatrení posúdi vláda.

V Českej republike sa podľa aktualizovaných údajov od začiatku pandémie novým koronavírusom nakazilo 545.724 ľudí a umrelo 8838 osôb, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie COVID-19. Za nedeľu dosiaľ pribudlo ďalších šesť obetí. Dosiaľ sa v krajine vyliečilo viac ako 87 percent z infikovaných a v súčasnosti tam evidujú 60.201 aktívnych prípadov nákazy. Do soboty 18.03 h bolo v českých nemocniciach hospitalizovaných 4436 pacientov, z nich 576 bolo v ťažkom stave alebo si vyžadovali intenzívnu starostlivosť.

Viac o téme: ObeteČeskoNárastúmrtiaPrípadyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu