Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Rakúsko v piatok spustilo hromadné testovanie obyvateľstva

Aj ľudia v Rakúsku nosia rúška.
Aj ľudia v Rakúsku nosia rúška. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsko v piatok spustilo hromadné dobrovoľné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Vláda verí, že tak predíde dlhým a prísnym karanténnym opatreniam v budúcnosti, uviedla agentúra AP.

Testovanie rýchlymi antigénovými testami v piatok spustili vo Viedni a západorakúskych spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko. Prebieha niekoľko dní predtým, ako začnú platiť uvoľnené lockdownové opatrenia, ktoré vláda zaviedla v polovici novembra. Výsledky pozitívnych testov budú do 24 hodín overené prostredníctvom konvenčných PCR testov a v prípade potvrdenia nákazy pôjdu infikované osoby do karantény.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ak sa chcú Rakúšania na testovaní zúčastniť, musia sa naň vopred registrovať prostredníctvom osobitnej webstránky. Vo Viedni sa podľa portálu thelocal.at obyvatelia môžu dať otestovať v troch kongresových centrách a výstaviskách, pričom na testovanie dohliada rakúska armáda. Podobne ako na Slovensku či v Rakúsku pristúpil k hromadnému testovaniu obyvateľstva aj taliansky región Južné Tirolsko, ležiaci na hraniciach s Rakúskom, kde počas novembrového víkendu otestovali takmer dve tretiny obyvateľstva, čo dopomohlo k zníženiu infekcií a región sa tak vyhol druhému lockdownu.

V Rakúsku od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 297.245 nakazených, v súvislosti s koronavírusom krajina hlásila 3651 úmrtí. V piatok ministerstvo zdravotníctva oznámilo 3815 nových prípadov nákazy, 5648 vyliečených a 113 ďalších úmrtí za posledných 24 hodín. Počet aktívnych prípadov dosiahol 49.819, pod hranicu 50.000 tak klesol po prvý raz po mesiaci. Znížil sa aj počet hospitalizovaných osôb a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vyplýva z informácií agentúry APA.

Viac o téme: TestovanieHromadnéRakúskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu