Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spor sa vyostruje: Hanebný výrok maďarského europoslanca, reakcia prišla okamžite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Skupina 30 europoslancov z frakcie Európskej ľudovej strany sa podpísala pod spoločný list, v ktorom žiada odchod maďarského europoslanca za stranu Fidesz Tamása Deutscha z tejto frakcie. Dôvodom sú Deutschove vyhlásenia, podľa ktorých trvanie európskych ľudovcov na mechanizme ochrany zásad právneho štátu prirovnal k nacistickému a komunistickému útlaku.

O petícii na svojom účte na Twitteri informoval rakúsky europoslanec Othmar Karas, ktorý vyzval Deutscha, aby sa ospravedlnil alebo odišiel. "Vyhlásenia Tamása Deutscha sú šokujúce a hanebné. Porovnávanie EÚ s nacistickým a komunistickým útlakom a podpory vlády zákona s gestapom alebo stalinistickými metódami je neprijateľné. Doteraz moju iniciatívu vylúčiť ho zo skupiny EPP podporilo 30 poslancov," uviedol Karas.

Na zozname sú aj mená troch slovenských zákonodarcov: Vladimír Bilčík, Michal Wiezik a Ivan Štefanec. V spoločnom liste sa uvádza, že Deutsch už viac nesmie podkopávať dôveryhodnosť skupiny EPP, aj preto formálne požiadali o jeho vylúčenie z najväčšej politickej skupiny v europarlamente.

Europarlament sa bude na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa týždenníka Politico ide o prvý krok v rozsiahlejšom postupe, ktorý predpokladá aj vypočutie poslancov za Fidesz počas schôdze EPP a nakoniec musí dôjsť k hlasovaniu, pričom sa rozhoduje dvojtretinovou väčšinou. Signatári listu požadujú, aby bol tento postup spustený na schôdzi EPP z 9. decembra a aby prebehla rozprava o tomto incidente. Politico však upozornil, že táto výzva je odsúdená na neúspech, kým sa pod spoločnú výzvu nepodpíšu aj nemeckí europoslanci za EPP, čiže najväčšia národná delegácia.

Deutsch v reakcii na túto iniciatívu uviedol, že snaha o jeho vylúčenie sa podobá "domácemu násiliu v politickej rodine". A dodal, že uvedenú iniciatívu považuje za útok na jeho osobu. "Pred tridsiatimi rokmi ma komunisti uväznili v Prahe; teraz ma chcú niektorí v Bruseli vylúčiť," uviedol v správe pre médiá.

K iniciatíve sa zatiaľ nepridal a ani ju nekomentoval šéf frakcie EPP Manfred Weber. Rovnako sa nevyjadril ani k obvineniam Tamása Deutscha. Zareagoval však podpredseda skupiny Esteban González Pons, ktorý uviedol, že porovnanie diskusie o právnom štáte s metódami gestapa "je urážkou nás všetkých v skupine EPP". A vyzval Maďarsko, aby prestalo blokovať dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021-2027 s dôrazným odkazom, že EPP od mechanizmu podmienenosti prepojiť čerpanie eurofondov s dodržiavaním princípov právneho štátu neupustí.

Spor sa vyostruje: Hanebný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Ďalšia podpredsedníčka skupiny ľudovcov v EP, Esther de Langeová, v reakcii na Deutscha zdôraznila, že rozdiel medzi temnými dňami Európy z obdobia komunizmu a nacizmu a dnešnou Úniou je práve v dodržiavaní právneho štátu.

Veľmi dôrazný bol aj predseda EPP Donald Tusk, keď sa cez Twitter obrátil s otázkou na ostatných európskych politikov zo skupiny ľudovcov: "Čo by mal ešte Fidesz urobiť vám všetkým, aby ste videli, že jednoducho nezapadá do našej rodiny?" Fidesz má v EPP zmrazené členstvo od roku 2019.

Viac o téme: MaďarskoFideszEurópska úniaEPPTamás Deutsch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu