Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Inštitúcie EÚ sa predbežne dohodli na podobe rozpočtu na rok 2021

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok pripomenula význam politickej dohody o rozpočte EÚ na rok 2021, ktorú sa ešte v piatok (4. 12.) podarilo vyrokovať vyjednávačom EK, Európskeho parlamentu (EP) a Rade EÚ.

Neformálna politická dohoda sa týka prvého roku z budúceho sedemročného rozpočtového obdobia EÚ (2021 - 2027). Medziinštitucionálna dohoda znamená, že záväzky EÚ v roku 2021 budú na úrovni 164 miliárd eur a platby vo výške 166 miliárd eur. Podľa stanoviska EK takto stavaný rozpočet - ak bude prijatý - umožní Únii mobilizovať značné verejné prostriedky na pokračovanie jej reakcie na pandémiu nového koronavírusu, pomôže naštartovať udržateľné zotavenie po koronakríze, ochráni a pomôže vytvárať pracovné miesta.

Vyjednávači EP hovoria o úspechu, lebo sa im podarilo zvýšiť rozpočtové položky pre programy, ktoré považujú za kľúčové pre podporu rastu a zamestnanosti. Voči pôvodnému návrhu EK by program Digitálna Európa mal dostať viac o 25,7 milióna eur a Nástroj na prepájanie Európy (CEF) "stučnie" o 60,3 miliónov eur. Europoslanci posilnili aj program LIFE - o 42 miliónov eur -, čo vnímajú ako doplnkové úsilie v boji proti klimatickým zmenám. Aj eurokomisia predbežnú dohodu o rozpočte vníma ako potenciál investícií do budúcnosti s cieľom dosiahnuť zelenšiu, digitálnejšiu a odolnejšiu Európu.

Aby sa však piatková dohoda stala aj prijatým rozpočtom s výsledkami v praxi, Európsky parlament a Rada EÚ sa musia dohodnúť na prijatí celkového viacročného finančného rámca na roky 2021 - 2027, čo zatiaľ blokuje Maďarsko a Poľsko.

Viac o téme: RozpočetDohodaEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu