Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina verí, že v roku 2021 bude prizvaná do Akčného plánu členstva v NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajina dúfa, že v roku 2021 dôjde k vybudovaniu tesnejších vzťahov s NATO napriek námietkam zo strany Moskvy a napriek pokračujúcemu konfliktu s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

V prejave k veľvyslancom členských štátov NATO to v utorok v Kyjeve uviedol ukrajinský minister obrany Andrij Taran. Vyjadril nádej, že Ukrajina bude na budúci rok pozvaná na vstup do Akčného plánu členstva (MAP), čo je prvý formálny krok k tomu, aby sa stala súčasťou západnej vojenskej aliancie.

Uviedol tiež, že členstvá Ukrajiny a Gruzínska - tiež bývalej sovietskej republiky - budú mať "významný vplyv na euroatlantickú bezpečnosť a stabilitu, najmä v čiernomorskom regióne". Ukrajinské prozápadné vedenie úzko spolupracuje s NATO a parlament minulý rok prijal ústavné zmeny, v ktorých zakotvili ašpirácie Ukrajiny na vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

Tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy upevnili cieľ Kyjeva získať plné členstvo v oboch blokoch a zaviazali prezidenta, vládu a parlament, aby sa držali tohto smerovania svojej politiky. Ukrajina bojuje proti povstalcom podporovaným Ruskom vo svojich východných oblastiach odvtedy, ako Moskva v roku 2014 anektovala Krymský polostrov. Tento konflikt si vyžiadal viac ako 13.000 obetí. Kyjev vníma pristúpenie k NATO ako kľúčový nástroj posilnenia svojej obrany proti Moskve, ktorá alianciu naopak obviňuje zo snahy preniknúť do tradičnej sféry vplyvu Ruska.

Viac o téme: ČlenstvoNATOUkrajinaAkčný plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu