Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Reprodukčné číslo v Spojenom kráľovstve kleslo: Pohybuje sa medzi 0,9 a 1

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Reprodukčné číslo nového koronavírusu v Spojenom kráľovstve kleslo a momentálne sa pohybuje na úrovni medzi 0,9 a 1, uviedla v piatok na svojej webovej stránke britská stanica Sky News.

Vedci odhadujú, že reprodukčné číslo (R0) sa momentálne pohybuje tesne pod hranicou 1,00. Číslo R0 predstavuje priemerný počet ľudí, ktorých môže nakaziť jedna osoba nakazená koronavírusom. V piatok v Británii zaznamenali 16.022 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je mierny pokles oproti 17.555 prípadom, ktoré v krajine hlásili za predošlý deň. Mierny nárast naopak krajina zaznamenala v počte úmrtí. Vo štvrtok tam hlásili v súvislosti s koronavírusom 498 úmrtí, zatiaľ čo v piatok ochoreniu podľahlo 521 osôb.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa poradného orgánu britskej vlády pre núdzové situácie (SAGE) tieto údaje značia, že každých desať ľudí nakazených koronavírusom je schopných nakaziť ďalších deväť až desať ľudí. Ak je hodnota čísla R0 vyššia ako 1,00, predpokladá sa, že epidémia sa bude naďalej šíriť. Ak bude jeho hodnota nižšia, znamenalo by to, že pandémia je na ústupe.

Poradný orgán navyše dodal, že vplyv mesačného lockdownu, ktorý Anglicko nariadilo od 5. novembra, sa na reprodukčnom čísle začal odrážať len začiatkom tohto týždňa. V Spojenom kráľovstve od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 1.589.301 prípadov nákazy koronavírusom, v súvislosti s ktorým krajina dosiaľ hlásila 57.551 úmrtí.

Viac o téme: PoklesČísloVeľká BritániaKoronavírusReprodukčné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu