Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europarlament, miesto hriechu! Interný dokument odhalil podvod, sexuálne obťažovanie a krádež

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - V Európskom parlamente (EP) sa zákony nielen prijímajú, ale aj v mnohých prípadoch porušujú Interná správa Výboru pre kontrolu rozpočtu odhaľuje, čo sa v inštitúcii deje.

Do konca septembra už bolo zaznamenaných 154 vlámaní a krádeží, čo je o 47 viac ako za celý minulý rok. Väčšina z nich bola objavená po jarnom návrate poslancov a ich zamestnancov po Lockdowne.

Zmizlo okrem iného 16 iPadov, 14 tabletov Microsoft a štyri notebooky. Z bezpečnostných dôvodov úrady poslancov a ich asistentov vymenili 2 150 zámkov. Uvažuje sa tiež o rozšírení video monitorovania v oblastiach, kde sa nachádzajú kancelárie poslancov EP. Zatiaľ boli monitorované iba verejne prístupné oblasti.

Desaťtisíce eur na súdne trovy

Bolo zistených 11 prípadov podvodov týkajúcich sa finančných prostriedkov na zamestnanie poslancov. Dotknutých bolo šesť poslancov. Do parlamentnej pokladnice bolo treba vrátiť 560 000 eur.

Každý zo 705 europoslancov môže mesačne minúť 25 442 eur na zamestnanie asistentov.

V minulom roku sa udialo 13 prípadov šikanovania a štyri prípady sexuálneho obťažovania. Išlo o prípady medzi poslancami a zamestnancami. V štyroch konaniach ukončených v rokoch 2019 a 2020 boli páchateľom obťažovania uložené sankcie.

Súdny dvor EÚ tiež odsúdil parlament EÚ v troch starších prípadoch na náhradu škody obetiam šikany vo výške 55 316,33 eur. Okrem toho musel Parlament v týchto prípadoch zaplatiť súdne poplatky vo výške 28 828,01 EUR.

Viac o téme: EuroparlamentKrádežeSexuálne obťažovaniePodvodyEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu