Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Eurokomisia podpíše dohodu aj s firmou Moderna na nákup vakcín proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok schválila podpis zmluvy s americkou farmaceutickou spoločnosťou Moderna na dodávku ďalšej potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Vo vyhlásení pre médií to potvrdila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá spresnila, že EÚ uvažuje o kúpe 160 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

Šéfka eurokomisie pripomenula, že pandémia nového typu koronavírusu vážne ovplyvnila životy Európanov, keď mnoho ľudí ochorelo alebo stratilo prácu a mnohí ľudia sa obávajú, že na Vianoce nevidia svoje rodiny alebo blízkych priateľov. Upozornila, že obmedzujúce opatrenia môžu spomaliť šírenie vírusu, avšak trvalé riešenie podľa jej slov poskytne iba bezpečná a účinná vakcína a očkovanie, ktoré pomôže ukončiť pandémiu.

"S radosťou preto oznamujem, že sme dnes schválili novú zmluvu na zabezpečenie ďalšej vakcíny COVID-19 pre Európanov. Táto zmluva nám umožňuje kúpiť až 160 miliónov dávok vakcíny vyrobenej spoločnosťou Moderna. Podľa výsledkov klinických štúdií môže byť táto vakcína vysoko účinná proti COVID-19," uviedla Von der Leyenová. Spresnila, že len čo sa ukáže, že vakcína je bezpečná a účinná, dostane ju každý členský štát EÚ súčasne, a to pomerným spôsobom a za rovnakých podmienok.

Predsedníčka EK zároveň pripomenula, že ide v poradí už o šiesty kontrakt s farmaceutickou spoločnosťou pre širšie portfólio vakcín proti COVID-19, ktorý chce mať EÚ v zásobe. Podľa jej slov všetky vakcíny z tohto portfólia bude veľmi pozorne hodnotiť Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá povolí ich uvedenie na jednotný európsky trh, iba ak budú bezpečné a účinné.

Viac o téme: DohodaVakcínaKoronavírusEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu