Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Z plánovaného filmu o Koráne bolí holandskú vládu hlava

Geert Wilders chce ukázať, že Korán je
Geert Wilders chce ukázať, že Korán je "inšpiráciou k vraždeniu".

HAAG - Plán krajne pravicového poslanca Geerta Wildersa natočiť film, v ktorom chce ukázať, že Korán je "inšpiráciou k vraždeniu", spôsobuje v Holandsku obavy z násilnej odozvy moslimov.

Premiér Jan Peter Balkenende povedal, že Wildersove plány a medzinárodná pozornosť, ktorú nimi púta, spôsobujú jeho vláde bolesti hlavy. "Už sme zažili krízy, ale táto je významná," povedal premiér v rozhovore pre holandskú verejnoprávnu televíziu.

Wilders, ktorý šéfuje krajne pravicovej Strane slobody, v novembri informoval o svojich plánoch uviesť 10-minútový film, v ktorom ukáže svoj pohľad na Korán. Svätá kniha moslimov je podľa neho "inšpiráciou k netolerancii, vraždeniu a terorizmu". Zatiaľ nevie nikto s istotou povedať, či film uzrie svetlo sveta, ale vláda sa už v predstihu pripravuje na najhoršie. Niektorí pozorovatelia sa obávajú, že Wilders Korán vo filme spáli alebo roztrhá, čo s istotou vyvolá nevôľu moslimov po celom svete. Haag sa obáva opakovania násilností z roku 2005, keď vyšli do ulíc v moslimských krajinách tisíce ľudí, aby vyjadrili svoje pobúrenie nad karikatúrami proroka Mohameda. "Sme pripravení rýchlo zareagovať, musíme byť na pohromu pripravení," povedal Balkenede novinárom. Vláda sa snaží vyslať do zahraničia signál, že hoci je Holandsko známe svojou toleranciou, Haag Wildersove názory nepodporuje.

Geert Wilders je známou figúrou holandskej politiky - s odfarbenými a natupírovanými vlasmi a čoraz hrubšími komentármi na islam a etablované politické strany. Poslanec odmieta o pripravovanom filme bližšie hovoriť a obavami vlády z prípadného dopadu sa nechce zaoberať. "Teraz, keď sa každý (k filmu) vyjadruje, to beriem ako potvrdenie, že by som mal pokračovať. Nestál by som za nič, keby som sa teraz plánov vzdal," povedal Wilders v rozhovore pre magazín HP/De Tijd. Zatiaľ nie je známe ani to, aké médium pripravovaný film odvysiela.

Minister zahraničných vecí Maxime Verhagen sa v novembri s kontroverzným poslancom stretol, aby ho upozornil na "riziká, ktoré jemu a jeho okoliu film prinesie, a riziká pre Holandsko a holandské záujmy v zahraničí", povedal vtedy Verhagenov hovorca Bart Rijs.

Poslancovi sa niekoľkokrát vyhrážali smrťou a od vraždy režiséra Thea van Gogha v novembri 2004 je pod nepretržitou policajnou ochranou. Van Gogha zavraždil islamský fanatik pre film o podriadenom postavení žien v islamskej spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu