Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česi kvôli novému nariadeniu vyčkávali v radoch pred obchodmi: Ženy s kočíkmi bez vozíkov vyhadzovali?!

Rad pred potravinami v českých Otrokoviciach Zobraziť galériu (3)
Rad pred potravinami v českých Otrokoviciach (Zdroj: FB/Lukáš Seibert)

PRAHA - V susednom Česku celoplošne platia opatrenia najprísnejšieho piateho stupňa vývoja pandémie. Od 18. novembra sa v obchodoch môže nachádzať len jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. Novoprijaté opatrenie spôsobilo dlhokánske rady pred potravinami. Reťazce totiž obmedzili počet vozíkov, bez ktorých ľudia nesmú nakupovať.

Bez vozíka sa dnes ľudia v Česku nedostali do Alberta, Kauflandu, Penny alebo Billy. Reťazce stanovili počet vozíkov tak, aby ich počet zodpovedal kapacite predajne podľa nového nariadenia a aby sa zamestnancom bezpečnostných agentúr ľahšie strážilo dodržiavanie reštrikcie.

Česko decimuje KORONAVÍRUS: Núdzové volanie o pomoc, o pár dní hrozí naplnenie čierneho scenára

Vládne nariadenie však ľuďom komplikuje život. Na sociálnej sieti napríklad koluje fotografia, ktorá zachytáva dlhý rad pred Kauflandom v Otrokoviciach.

Český politik Marian Jurečka na svojom twitteri upozornil, že už eviduje viacero podnetov, ktoré sa týkajú nakupujúcich žien s malými deťmi. „Môže mi, prosím, Karel Havlíček alebo Tomáš Prouza vysvetliť, prečo niekto buzeruje či vyhadzuje z obchodov mamičky s deťmi alebo tehotné mamičky, keď si nevezmú nákupný košík či vozík, keď majú kočík a oboje fakt tlačiť nemožno?! Od rána už mám niekoľko takých podnetov,“ napísal Jurečka (KDU-ČSL).

Česi kvôli novému nariadeniu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Marian Jurečka)

Reťazce to vidia inak

Podľa vyjadrení zástupcov reťazcov sa však veľké rady pred prevádzkami netvorili. Ľudia vraj prichádzali po jednom a chýbali im drobné na vozíky. Problémy mali vznikať iba pred malými lokálnymi obchodmi.  

Penny Market dnes podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kubíka v niektorých predajniach ráno evidoval len krátke rady. „Tieto nárazovo vzniknuté rady boli vo väčšine prípadov v priebehu niekoľkých minút odbavené. V priebehu dopoludnia potom prevádzka prebiehala úplne bez problémov. Prevádzka zatiaľ kopíruje predchádzajúce dni, teda zákazníkov je medziročne menej a nakupujú väčšie objemy,“ skonštatoval Kubík.

Kaufland všetky vozíky označil výraznými ceduľami s číslami. O nutnosti vchádzať s vozíkmi informovali plagáty na stojane pred vchodmi. Reťazec zároveň uvádzal, že vstup bude možný najneskôr o 20:45 - obchody totiž môžu fungovať do 21:00. V predajniach Kauflandu sú tiež samostatné prevádzky ako kvetinárstvo či lekáreň. Ani tam však ochrankári nepovoľujujú vstup bez vozíka. Jeden zo zákazníkov libereckej pobočky, ktorý mal namierené práve do lekárne, sa nad týmto postupom hlasno rozčuľoval.

Ani Tesco dlhé rady pred svojimi predajňami zatiaľ dnes nezaznamenalo, uviedol jeho hovorca Václav Koukolíček. Počet zákazníkov monitoruje niekde pomocou kamier pri vstupoch a pokladniach, informáciu o kapacite uvádza na obrazovkách. V ďalších predajniach počty ľudí strážia pracovníci s počítadlami v tabletoch. Koukolíček predpokladá, že rady by sa mohli viac tvoriť v sobotu, kedy je kvôli zákazu nedeľného predaja vyššia návštevnosť.

V Miloviciach muselo menšie mäsiarstvo pustiť dovnútra len dvoch zákazníkov, čo spôsobilo po 11:00 zhruba dvadsaťmetrové rady. Ľudia tak museli čakať asi 30 minút, než si mohli nakúpiť.

Vláda opatrenia schválila v pondelok popoludní, zástupcovia reťazcov sa preto sťažovali na veľmi krátky čas na prípravu. Napríklad Globus dnes ako ostatné reťazce napočítal vozíky, od štvrtka plánuje zaviesť sofistikovanejšiu metódu, kedy budú pri vchodoch ochrankári s mobilnými počítadlami. Kapacita hypermarketov sa bude tiež premietať na obrazovkách v predajniach, uviedla hovorkyňa spoločnosti Lutfia Volfová. Aj spoločnosť Albert chce podľa riaditeľa komunikácie Jiřího Marečka vo svojich prevádzkach zaviesť technológiu na počítanie zákazníkov.

Viac o téme: ČeskoObchodČakanieCovid-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu