Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Účinná zbraň proti nákaze? Väčšina Slovákov ju má doma! Pomôcť môže ústna voda, tvrdí štúdia

Pomôže nám ústna voda v boji s koronavírusom? Zobraziť galériu (2)
Pomôže nám ústna voda v boji s koronavírusom? (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA/LONDÝN - V boji s nákazou obávaným koronavírusom môže pomôcť ústna voda s antiseptickými zložkami. Tá podľa najnovších zistení odborníkov dokáže zničiť vírus SARS-CoV-2 v ústnej dutine v priebehu 30 sekúnd. Radosť z nového zistenia je však predčasná. Výskum je zatiaľ "v plienkach".

K spomínanému záveru dospeli vo svojej štúdii britskí vedci z univerzity v Cardiffe. Správu priniesol server BBC. Experti zatiaľ testovali účinky ústnych vôd len v laboratórnych podmienkach. Klinické testovanie na pacientoch majú stále pred sebou. 

Je potrebný ďalší výskum

Autori výskumu vo svojej správe uvádzajú, že ústna voda obsahujúca antiseptickú látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množstve minimálne 0,07 percenta dokáže koronavírus obsiahnutý v slinách efektívne ničiť. 

Ako prebiehal výskum? V laboratóriu po dobu 12 týždňov simulovali podmienky podobné tým, ktoré panujú v ústnej dutine a merali, ako rôzne značky ústnych vôd znižujú množstvo vírusu v ústach.

Ilustračná foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto  (Zdroj: gettyimages.com)

"Aj keď je táto laboratórna štúdia povzbudivá a je krokom vpred, potrebujeme samozrejme ďalší výskum... Musíme porozumieť tomu, či efekt ústnych vôd, ktorý sme videli v laboratóriu, bude fungovať aj u pacientov," citoval The Independent šéfa výskumného tímu Davida Thomasa. Klinické testovanie by malo podľa jeho vyjadrenia skončiť začiatkom budúceho roka. 

"Táto štúdia podporuje ďalšie poznatky o tom, že niekoľko bežne dostupných ústnych vôd určených na prevenciu proti paradentóze môže deaktivovať vírus SARS-CoV-2 aj ďalšie koronavrírusy," dodal spoluautor výskumu Richard Stanton.

Výskum teda naznačuje, že použitie ústnej vody môže pomôcť k zničeniu koronavírusu v slinách. Neexistujú však dôkazy o tom, že ide o krok v samotnej liečbe pacientov, keďže ústna voda sa nedostane do dýchacích ciest ani pľúc.

Ako ale opísal doktor Nick Claydon, mohlo by ísť o dôležitý doplnok v rámci prevencie proti nákaze. Používanie ústnej vody by sa tak v prípade ďalších úspešných testov mohlo zaradiť k pravidlu R-O-R. Teda k noseniu rúška, dodržiavaniu odstupu a umývaniu rúk.

Viac o téme: Koronavírusústna voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu