Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zmutovaná verzia KORONAVÍRUSU sa vyskytla na norkových farmách aj mimo Dánska

Zmutovaná verzia koronavírusu sa vyskytla na norkových farmách aj mimo Dánska Zobraziť galériu (2)
Zmutovaná verzia koronavírusu sa vyskytla na norkových farmách aj mimo Dánska (Zdroj: TASR/John Randeris/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Zmutovaná forma nového koronavírusu, ktorú vedci potvrdili na norkových farmách v Dánsku, sa údajne vyskytovala už skôr, uviedla v pondelok britská stanica BBC s odvolaním sa na zistenia holandských vedcov.

Prítomnosť zmutovaného vírusu, ktorý sa v Dánsku zjavne preniesol zo zvierat na ľudí, spätne potvrdili aj na norkovej farme v Holandsku, tvrdí popredný holandský vedec, profesor Wim van der Poel z univerzity vo Wageningene. "Norky na farmách vyhubili a ľudia sa tak nenakazili vírusom," dodal. Dosiaľ ohlásilo prítomnosť zmutovaného koronavírusu na norkových farmách šesť krajín: Holandsko, Dánsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a USA.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Norky sa počas pandémie nakazili vírusom Sars-CoV-2 od chovateľov a následne ho preniesli na ľudí, čím zvýšili riziko mutácie vírusu. Kodaň varovala, že táto mutácia môže ohroziť účinnosť akejkoľvek budúcej vakcíny. Dánsko je zároveň najväčším svetovým producentom norkových kožušín. V krajine sa nachádza 1080 norkových fariem, kde chovajú 15 až 17 miliónov týchto zvierat. V strachu pred šírením zmutovaného vírusu sa vláda rozhodla norky na farmách vyhubiť.

Viac o téme: DánskoKoronavírusNorkové farmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu