Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Holandský parlament žiada vládu, aby podala žalobu na Poľsko

Holandský premiér Mark Rutte
Holandský premiér Mark Rutte (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

AMSTERDAM - Väčšina holandských poslancov hlasovala za návrh, ktorý vyzýva vládu, aby zažalovala Poľsko na Súdnom dvore EÚ pre porušovanie princípov právneho štátu. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

V návrhu schválenom holandským parlamentom sa uvádza, právny štát v Poľsku je vážne ohrozený, pričom princípy právneho štátu predstavujú základ, na ktorom je postavená Európska únia. Súvisiace právne konanie voči Varšave v súčasnosti vedie aj Európska komisia. Podľa vyhlásenia poslancov by Holandsko malo podať voči Poľsku žalobu, a to spoločne s ďalšími, podobne zmýšľajúcimi členskými štátmi EÚ. Minister zahraničných vecí Stef Blok v reakcii na výzvu parlamentu uviedol, že osloví ďalšie krajiny EÚ, aby zistil, či sú takémuto kroku naklonené.

Príslušný návrh vypracovali dve holandské koaličné strany - Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a liberálna strana D66 - spolu s opozičnou Stranou zelených (GroenLinks). Šéfovia štátov a vlád EÚ budú koncom budúceho týždňa rokovať prostredníctvom videosummitu, pričom jednou z hlavných tém diskusií bude rozhodnutie Poľska a Maďarska zablokovať sedemročný rozpočet EÚ na roky 2021-2027 a s ním spojený plán obnovy po koronakríze. Obe krajiny tak urobili kvôli novému právnemu mechanizmu podmieňujúcemu čerpanie eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Holandský premiér Mark Rutte, rovnako ako aj Stef Blok dali jasne najavo, že Holandsko nemôže prijať žiadny pokus o zmiernenie už dohodnutých podmienok pre čerpanie zdrojov z budúceho finančného rámca a ozdravného fondu v hodnote 750 miliárd eur. Holandsko zdôrazňuje, že svoju pozíciu nezmení ani napriek vetu Maďarska a Poľska, ku ktorým sa medzitým pripojilo aj Slovinsko.

Viac o téme: VládaŽalobaPoľskoHolandskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu