Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Náhorný Karabach potvrdil dobytie mesta Šuša, podľa Arménska boje pokračujú

Boje blízko mesta Šuša Zobraziť galériu (2)
Boje blízko mesta Šuša (Zdroj: TASR/AP Photo)

JEREVAN - Separatistická vláda Náhorného Karabachu v pondelok potvrdila, že azerbajdžanská armáda dobyla strategicky významné mesto Šuša a blíži sa k náhornokarabašskej metropole Stepanakert. Arménsko tieto tvrdenia odmietlo, boje o Šušu podľa nej pokračujú. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Vyhlásenie hovorcu prezidenta medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republiky prišlo po tom, čo azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v nedeľu vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny obsadili zmienené mesto. "S veľkou hrdosťou a radosťou vás informujem, že mesto Šuša bolo oslobodené," povedal Alijev v televíznom príhovore k občanom. "Boj o Šuši pokračuje," uviedol v pondelok na sociálnej sieti Facebook arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorý použil arménsky názov tohto mesta. Šuša je považovaná za strategické mesto, nachádza sa na hlavnej ceste spájajúcej asi 15 kilometrov vzdialenú náhornokarabašskú metropolu Stepanakert s Arménskom. Predstavitelia Náhorného Karabachu v minulosti uviedli, že jej strata by mohla v konečnom dôsledku znamenať porážku v boji o celý región, píše agentúra DPA.

Boje blízko mesta Šuša
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Na spomínanej hlavnej ceste sa vytvorili dlhé kolóny áut, keď tisíce obyvateľov Náhorného Karabachu utekajú pred bojmi do Arménska, informuje AP. Podľa predstaviteľov Náhorného Karabachu bol v noci na nedeľu aj Stepanakert terčom ostreľovania raketami z azerbajdžanskej strany. Ministerstvo obrany v Baku zasa obvinilo Arménsko z ostreľovania azerbajdžanských obcí. Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, vedú už desaťročia konflikt o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v 90. rokoch vo vojne s 30.000 obeťami na životoch.

Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra tohto roku a odvtedy pokračujú aj napriek už trom vyhláseným prímeriam. O život pripravili podľa oficiálnych údajov viac ako 1000 ľudí vrátane civilistov, aj keď skutočný počet obetí je podľa predpokladov oveľa vyšší.

Viac o téme: DobytieArménskoNáhorný KarabachŠuša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu