Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident Zelenskyj mal pozitívny test na KORONAVÍRUS

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Sergey Dolzhenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Podľa agentúry Ukrinform to v pondelok oznámil na sociálnej sieti Facebook.

"Na svete neexistujú šťastlivci, pre ktorých by (ochorenie) COVID-19 nebolo hrozbou. Napriek všetkým karanténnym opatreniam som aj ja dostal pozitívny výsledok (testu)," napísal Zelenskyj. Prezident dodal, že sa cíti dobre, a sľúbil, že absolvuje karanténu a naďalej si bude plniť svoje povinnosti. Podľa agentúry AFP túto informáciu následne potvrdila aj Zelenského kancelária. Zelenskyj krátko predtým podľa agentúry Interfax-Ukrajina avizoval, že v krajine čoskoro zavedú takzvanú víkendovú karanténu.

"Dočasný karanténny režim cez víkend, približne na niekoľko týždňov, nám môže pomôcť vyhnúť sa tvrdému lockdownu. Zabránime tak veľkému nárastu v počte pacientov a budeme mať čas na prípravu potrebného počtu lôžok," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský minister zdravotníctva Maxim Stepanov vysvetlil, že to znamená, že v sobotu a nedeľu budú fungovať len obchody s potravinami, lekárne, verejná doprava, čerpacie stanice a veterinárne lekárne, píše agentúra Unian. Reštaurácie, kaviarne a iné stravovacie zariadenia budú uzavreté, pričom jedlo či nápoje si zákazníci budú smieť vziať iba so sebou. Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali už celkovo 469.018 prípadov nákazy koronavírusom a 8565 súvisiacich úmrtí. V sobotu v krajine hlásili rekordných 10.746 nových prípadov nákazy. Kabinet ministrov 13. októbra predĺžil karanténne opatrenia na Ukrajine do konca tohto roka.

Viac o téme: Test UkrajinaKoronavírusVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu