Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska únia pomôže s pripravenosťou na KORONAVÍRUS Somálsku, Sudánu a Južnému Sudánu

Koronavírus v Afrike naberá na sile
Koronavírus v Afrike naberá na sile (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe, FILE)

BRUSEL - Európska únia v piatok schválila pomoc vo výške 17,2 milióna eur na podporu pripravenosti na pandémiu nového typu koronavírusu pre tri krajiny Afrického rohu - Somálsko, Sudán a Južný Sudán.

Peniaze boli vyčlenené cez Núdzový trustový fond EÚ pre Afriku (EUTF). Európska komisia pripomenula, že podpora EUTF v rámci reakcií na mimoriadne situácie v oblasti Afrického rohu dosahuje v súčasnosti takmer 300 miliónov eur a ďalších 480 miliónov eur bolo určených na minimalizáciu hospodárskych dôsledkov koronakrízy v tomto regióne.

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová v tejto súvislosti uviedla, že núdzový trustový fond pre Afriku je kľúčovým nástrojom na podporu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva v oblasti Afrického rohu. Spresnila, že pomoc EÚ už zlepšila prístup viac ako 4,8 milióna ľudí v tomto regióne k základným lekárskym službám, hygiene a základnej výžive. Nová suma vo výške 17,2 milióna eur je určená na podporu vnútorne vysídlených osôb, utečencov a ich hostiteľských komunít v Somálsku.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa oznámenia EÚ bude finančná pomoc rozdelená nasledovne: päť miliónov eur pre Somálsko, 10,2 milióna eur pre Sudán a dva milióny eur pre Južný Sudán. Núdzový trustový fond EÚ pre Afriku bol založený v roku 2015 s cieľom riešiť základné príčiny nestability, núteného vysídľovania a nelegálnej migrácie. EÚ, jej členské štáty a ďalší darcovia doteraz vložili do EUTF zdroje vo výške päť miliárd eur.

Viac o téme: PomocJužný SudánSudánSomálskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu