Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Situácia v Česku sa zlepšuje: Počet nových prípadov znova klesol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - V Českej republike v nedeľu pribudlo 6542 potvrdených prípadov choroby COVID-19, to je takmer o 760 menej ako pred týždňom. Aj keď počas víkendov býva spravidla menej testov, rovnako ako v niekoľkých predchádzajúcich dňoch pokračovalo v krajine spomaľovanie nárastu počtu nakazených. Aj prvý novembrový deň však zomrelo viac ako sto ľudí, podľa aktuálnych štatistík na webe ministerstva zdravotníctva pribudlo v nedeľu 111 úmrtí.

V krajine je teraz vyše 180.000 nakazených. Skoro 80 percent prípadov pripadá na október. Takmer 158.000 z nich sa od tej doby vyliečilo. U väčšiny z pozitívne testovaných má choroba mierny priebeh, hospitalizovaných i mŕtvych ale v októbri výrazne pribúdalo. Cez víkend však prvýkrát počas vytrvalého strmého nárastu výraznejšie poklesol počet ľudí s COVID-19 vyžadujúcich hospitalizáciu. V nemocniciach bolo podľa posledných údajov 7370 nakazených, z toho 1156 vo vážnom stave.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Najvýraznejšie sa v poslednej dobe COVID šíri na Benešovsku, kde bolo za uplynulých sedem dní potvrdených asi 1174 nakazených v prepočte na 100.000 obyvateľov. Druhý najvyšší nárast sa objavil aj v stredných Čechách, a to na Rakovnicku, kde pribudlo za sedem dní 1229 prípadov na 100.000 obyvateľov. Viac ako tisícku nových nakazených evidujú aj okresy Vsetín, Náchod či Pelhřimov.

KORONAVÍRUS Situácia v Česku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kvôli obavám z nedostatku lôžok i personálu v nemocniciach platí v krajine núdzový stav a mimoriadne obmedzenie voľného pohybu i množstva aktivít, ktoré majú zbrzdiť vývoj epidémie. Zatvorené sú od polovica októbra školy okrem materských, reštaurácie, obchody a prevádzky s výnimkou základného sortimentu a služieb. Až na výnimky sa nekonajú žiadne kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Kvôli výraznému šíreniu choroby v posledných týždňoch sa Česko dostalo na špičku svetových rebríčkov v počtoch nakazených i obetí.

Núdzový stav a obmedzenie pohybu ľudí či otváracej doby obchodov v Česku kvôli epidémii COVID-19 potrvajú zatiaľ do 20. novembra, reštrikcia však podľa všetkého budú pokračovať aj po tomto dátume. Nové obmedzenia kvôli šíreniu koronavírusu kabinet teraz neplánuje, na druhú stranu na uvoľňovanie opatrenia je ešte skoro.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu