Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský rezort diplomacie sa pustil do Orbána: Obvinil ho z prekrúcania dejín

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

MOSKVA - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán hrubým spôsobom prekrútil dejiny, keď obelisk na budapeštianskom Námestí slobody označil za "pomník sovietskej okupácie". Informovala o tom v piatok internetová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

"Moskva zasiahne voči falšovaniu dejín," uviedla vo štvrtok večer hovorkyňa, ktorá okrem iného podotkla, že pri oslobodení Budapešti spod fašistickej okupácie zomrelo 80.000 sovietskych vojakov. Zacharovová pripomenula, že Maďarsko pod vedením admirála Miklósa Horthyho ako najbližší spojenec Adolfa Hitlera zohralo aktívnu úlohu v rozdelení Československa a Hitlerovej v agresii voči Juhoslávii.

Ako dodala, 27. júna 1941 sa Maďarsko pripojilo k nemeckému útoku na Sovietsky zväz, pričom sa na okupovaných územiach "vyznamenalo" masovými zločinmi voči civilnému obyvateľstvu a sovietskym vojnovým zajatcom. Orbán obelisk pomenoval ako pomník sovietskej okupácie 27. októbra pri slávnosti odhalenia sochy niekdajšieho amerického prezidenta Georgea H. W. Busha.

Viac o téme: Obvinenie RuskoMaďarskoViktor OrbánPrekrúcanie dejín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu